Krigsförbrytelser har många ansikten. Våldtäkt är ett av dem. I år uppmärksammar Nobels fredspris arbetet mot sexuellt våld i väpnade konflikter.
– Följderna av sexuellt våld i väpnade konflikter är mycket större än man kan ana. Förutom misshandeln som en våldtäkt innebär blir offren ofta stigmatiserade och riskerar att förskjutas av familj och samhälle, säger Patricia Rakic Arle, chef för polisens grupp för utredning av krigsbrott.
Patricia Rakic Arle berättar att sexuellt våld och våldtäkt har funnits med i flera av gruppens utredningar, men att ingen ännu blivit dömd i Sverige för våldtäkt i samband med krigsbrott.
– Ett av ärendena som handlar om folkmord i Rwanda är just nu i hovrätten så där vet vi inte om hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten.
Gruppen för utredning av krigsbrott arbetar nära åklagarmyndighetens Riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet. Tillsammans ansvarar de för att utreda misstänkta krigsbrott begångna av personer som är bosatta i Sverige oavsett var i världen brotten är begångna. Patricia Rakic Arle instämmer med chefsåklagare Lisa Tamm i åklagarmyndighetens pressmeddelande att det är viktigt att det blir känt att Sverige kan åtala för dessa brott.
– Kvinnor är, precis som alla andra civila, skyddade av folkrätten och ska inte behöva riskera att utsättas för sexuellt våld i väpnade konflikter. Därför är det viktigt att Sverige inte är en fristad för krigsförbrytare, avslutar Patricia Rakic Arle.