”Schengen är nyckeln till återhämtning”

Bra att läsa


”Gränserna inom EU bör öppnas så snart som möjligt,” säger Juan Fernando López Aguilar, ordförande för utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

Efter månader med undantag från den fria rörligheten i Schengenområdet kräver parlamentet nu en snabb och samordnad återgång till det normala. Inför omröstningen om situationen i Schengenområdet under plenarsammanträdet i juni diskuterade Juan Fernando López Aguilar (S&D), ordförande för utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, hur man ska återställa den gränslösa zonen och vilka lärdomar man kan ta med sig från covid-19-krisen.

När öppnar de inre gränserna i Schengenområdet igen?

– De borde öppna så snart som möjligt, det är mitt budskap. Men tydligen kommer det inte att hända i sin helhet tidigare än början av juli. Vårt utskott har påmint medlemsländerna om att de är bundna av europeisk lag för Schengengränserna. Lagen säger att alla begränsningar ska vara tidsbestämda och att grunderna för restriktioner bör vara rimliga och proportionerliga.

– Det viktiga är nu att kommissionen övervakar återställningen av den fria rörligheten inom en gradvis tidsram. Inrikesministrarna måste samordna alla förlängningar av restriktionerna med kommissionen. Det är uppenbart att utan Schengen kommer ingen återhämtning. Som jag ser det skulle det inte finnas något EU utan Schengen.

Läs mer om vad EU kan göra för återöppningen av Schengengränserna

Behöver Schengenzonen bättre samordning och styrning?

– Det har varit en beklaglig brist på samordning. Medlemsländernas regeringar har inte uppfyllt sina skyldigheter, som är bindande. De borde ha kommunicerat innan, med varandra och med kommissionen, för att kunna säkerställa restriktionernas tidsbegräning och att de inte är diskriminerande för vissa medborgare. I processen med att återställa Schengens normala funktion kommer vi att se till att dessa misstag blir lärdomar.

Om det kommer en andra våg av infektioner, vad ska vi då göra annorlunda i Europa? Är stängning av gränser det bästa sättet att förhindra spridning av viruset?

– Låt oss vara ärliga, pandemin förvånade oss. Oöverträffade åtgärder vidtogs. Det utmanade friheterna som vi tagit för givet i många år. Den fria rörligheten har stoppats och det får konsekvenser. Men just på grund av att situationen var den första i sitt slag måste vi ha en viss förståelse för regeringarnas misstag i deras försök för att säkra folkhälsan, vilket är deras främsta prioritet.

Se hela intervjun – som också tog upp frågor om Schengen-utvidgningen, migration, asyl och användningen av personuppgifter i kampen mot covid-19 – på vår Facebook-sida.

Läs mer om vad EU gör för att bekämpa coronaviruset

Tidslinje: EU:s åtgärder mot covid-19

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna