Covid-19 har tvingat parlamentet att begränsa antalet fysiska möten och att jobba på distans, men ledamöterna kan fortfarande godkänna brådskande EU-åtgärder för att bekämpa pandemin.
Parlamentets huvuduppgifter fortsätter som vanligt – att driva igenom lagstiftning, godkänna EU-budgeten och kontrollera kommissionen — även under tiden som covid-19 påverkar arbetet. Både utskott och plenum fokuserar just nu på nödvändiga åtgärder för hur EU ska hantera krisen. Se hur det här går till i vår video.
Precis som miljoner européer jobbar ledamöterna och parlamentets personal nu hemifrån på grund av karantän och social distansering, som införts för att begränsa spridningen av coronaviruset. Tack vare teknologi och påskyndad lagstiftningsprocess kan ledamöterna leverera de åtgärder som Europa behöver för att bekämpa pandemin och dess effekter.
– Naturligtvis måste vi sakta ned. Men vi har inte slutat, eftersom demokratin inte kan upphävas mitt i en sådan dramatisk kris… Som lagstiftare har vi medel, möjligheten och skyldigheten att hjälpa, sa parlamentets talman David Sassoli inför att fjärromröstning för första gången användes i plenum. Demokratin får inte stoppas av ett virus. Vi behöver den demokratiska processen för att klara den här nödsituationen. Europaparlamentets talman David Sassoli
Fjärromröstning för första gången
Under plenarsammanträdet 26 mars röstade ledamöterna för första gången på distans, tidigare krävdes det att man var fysiskt närvarande. Enligt reglerna är rätten att rösta personlig och ledamöterna röster individuellt och personligen. Därför valde parlamentet att genomföra röstningen genom e-post. Parlamentarikerna fick röstsedlar elektroniskt, som de därefter fyllde i och skickade in via e-post. Det nya förfarandet med fjärromröstningar är temporärt och giltigt till 31 juli, om det inte förlängs av presidiet.
I omröstningen 26 mars antog ledamöterna nästan enhälligt tre brådskande förslag för att hjälpa personer och företag att hantera krisen.
Undantagsvis hålls plenarsammanträdena nu inte i Strasbourg, men denna tillfälliga och extraordinära åtgärd kommer att upphöra så snart omständigheterna tillåter det, vilket troligtvis blir efter sommaren.
16 och 17 april äger plenarsammanträdet rum i Bryssel.
Nya arbetssätt i utskotten
Arbetet i utskotten har också förändrats, bland annat genom att mötena sker genom videosamtal. Det har dock inte hindrat ledamöterna från att behandla akuta ärenden med kommissionärer och nationella myndigheter, som situationen med covid-19 i de grekiska flyktinglägren. Omröstningar har också kunnat genomföras under tiden som arbetet pågått genom fjärrmöten.
Enligt parlamentets nya kalender med aktiviteter, som talmanskonferensen enades om 2 april, kan utskottsmöten nu äga rum under gula veckor – med fokus på åtgärder för att bekämpa coronakrisen.
Politiska grupper och organ
Parlamentets sju politiska grupper och politiska organ, som talmanskonferensen, fortsätter också sitt arbete på distans.