Potential men även utmaningar för STRING att bilda en grön megaregion

Bra att läsa

Den tysk-dansk-svensk-norska politiska samarbetsorganisationen STRING har bett OECD komma med rekommendationer till hur regionen kan bli en grön megaregion. Under tisdagen arrangerades det andra digitala seminariet kring frågan under titeln ”vad ska Nordeuropa leva av i framtiden”.  Talarna var överens om att det finns en potential i ett utökat samarbete och ytterligare satsningar på grön infrastruktur, men utmaningarna för samarbetet såväl som för den gröna omställningen togs även upp under diskussionerna.

– Det finns en konstant vilja till att lära sig mer i Sverige, sa Soo-Jin Kim, Head on Urban Policies and Reviews Unit på OECD på STRING’s andra seminarium kring framtidens megaregion som skulle arrangerats i Göteborg, men på grund av den ökade smittspridningen gjordes i en digital version under tisdagen.

OECD har gjort flera studier av svenska och gränsöverskridande regioner. Nu görs en studie av hela String området, som inkluderar korridoren från Hamburg upp genom Danmark och Västsverige till Oslo, och resultatet ska bli rekommendationer till hur regionerna kan arbeta ihop för att utveckla området till en grön megaregion. Något som Soo-Jin Kim framhöll ingen har lyckats med förut.

Under seminariet framkom det att det finns en politisk vilja att knyta ihop regionerna mer genom bättre infrastruktur, men även genom gemensamma satsningar på grön omställning.

– Vi måste stärka samarbetet. Det gör oss mycket starkare, sa Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) som även är minister för nordiska frågor, och poängterade att efter covid-19 krisen finns det en möjlighet i att få hjulen snurra mer hållbart.
Samtidigt erkände hon att den senaste tiden har samarbetet varit hämmat och gränsregionerna har varit drabbade av restriktioner och gränskontroll under coronakrisen.
– Vi ska ta bättre hand om gränsregionerna när vi tar nationella beslut. Vi ska försöka göra de bäst möjliga i relation till vad som även påverkar andra länder. Vi måste hålla våra regioner öppna. Det är viktigt för att kunna attrahera investerare bland annat.

Bland talarna hördes bland annat önskemålet om en ny fast förbindelse över Öresund och satsningar på hållbara transporter. Martin Lundstedt, vd för Volvo, framhöll bolagets omställning till fossilfria transportalternativ så som lastbilar drivna av el, väte eller biogas, men lyfte samtidigt behovet för att omställningen kräver att andra aktörer går i samma tempo så som utbyggnad av elnätet och 5G-nätet.

Swecos hållbarhetschef, Mattias Goldmann, påminde även om att även om det finns många styrkor i regionen, så som en bra utveckling för omställningen till fossilfria alternativ i transport och industrisektorn, cykelinfrastruktur samt att cirkulärekonomin har gått från hype till mer konkreta exempel.
– Våra chanser att göra en skillnad är att använda kunskapen till att göra något som ligger steget förre resten av världen och som därför vill skapa uppmärksamhet, sa Mattias Goldmann.

Han framhävde samtidigt att det är viktigt att påminna sig att Skandinavien inte nödvändigtvis ligger högst i medvetandet hos alla, att tidigare succéer inte automatiskt leder till fler samt att Norden, och särskilt Sverige, inte ses som en rollmodell under den pågående coronakrisen.

Konferensen var den andra av fyra nationella konferenser. Det norska seminariet hölls den 16 november. Det danska blir den 24 november och det tyska den 25 november. OECD:s rekommendationer till STRING överlämnas i juni 2021.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna