EU-kommissionen utfärdar i dag en rekommendation till rådet om förhandlingar om ett nytt partnerskap med Storbritannien.
Rekommendationen bygger på Europeiska rådets befintliga riktlinjer och slutsatser samt den politiska förklaring som EU och Storbritannien enades om i oktober 2019.
Rekommendationen innehåller ett heltäckande förslag till förhandlingsdirektiv, som fastställer gränserna och villkoren för det partnerskap som EU planerar att ha med Storbritannien. Förhandlingsdirektiven omfattar alla områden av intresse för förhandlingarna, bl.a. handelssamarbete, ekonomiskt samarbete, polisiärt och straffrättsligt samarbete, utrikespolitik, säkerhet och försvar, deltagande i EU-program och andra områden. I ett särskilt kapitel om styrning finns grunderna till en ram för styrning av alla former av ekonomiskt samarbete och säkerhetssamarbete.
I egenskap av EU:s förhandlare tänker kommissionen fortsätta sitt arbete i nära samarbete med rådet och dess förberedande organ samt med Europaparlamentet, precis som under förhandlingarna om utträdesavtalet.
– Nu är det dags att kavla upp ärmarna. Det är knappt om tid. Vi kommer att förhandla på ett rättvist och öppet sätt, men vi kommer att kämpa för EU:s och våra medborgares intressen ända till slutet, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Vi kommer att förhandla i god tro. Kommissionen kommer att fortsätta sitt nära samarbete med Europaparlamentet och rådet. Vårt jobb blir att försvara och värna våra medborgares och vårt EU:s intressen, och samtidigt försöka hitta lösningar som respekterar den brittiska ståndpunkten, säger EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier.
Nästa steg
Rådet behöver anta utkastet till förhandlingsdirektiv. Då får kommissionen formellt bemyndigande att börja förhandla för EU:s räkning.
Bakgrund
Den 31 januari 2020 utträdde Storbritannien ur EU och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom).
Formerna för utträdet står i utträdesavtalet, som trädde i kraft den 1 februari 2020. Enligt avtalet löper en övergångsperiod då EU-rätten fortsätter att tillämpas i Storbritannien åtminstone till och med den 31 december 2020, såvida inte den gemensamma kommitté som inrättats enligt utträdesavtalet före den 1 juli 2020 beslutar att förlänga övergångsperioden med ett eller två år.
Europeiska rådet påminde i sina riktlinjer den 23 mars 2018 om EU:s fasta vilja att i framtiden ha ett så nära partnerskap som möjligt med Storbritannien. Enligt riktlinjerna bör ett sådant partnerskap omfatta handelssamarbete och ekonomiskt samarbete samt andra områden, särskilt kampen mot terrorism och internationell brottslighet samt säkerhet, försvar och utrikespolitik.
Grunderna för detta partnerskap mellan EU och Storbritannien står i den politiska förklaringen.
Dagens rekommendation från EU-kommissionen är det första steget i förhandlingsprocessen, i och med att rådet uppmanas att bemyndiga kommissionen att formellt inleda förhandlingarna om ett nytt partnerskap med Storbritannien.
Läs mer
- Förslag till förhandlingsdirektiv om ett nytt partnerskap med Storbritannien
- Internet:
EU och Storbritannien – Ett nytt partnerskap: Vägledning för förhandlingarna - Frågor och svar om Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen den 31 januari 2020 (24 januari 2020)