Om oskrivna svenska regler

Bra att läsa

När du väl kommit in, fått uppehållstillstånd och ett personnummer öppnar sig ganska många möjligheter för dig. Samtidigt dyker en mängd skyldigheter och ansvar upp. Och det är inte alltid helt lätt att komma in i samhället. För att det ska bli så bra som möjligt för dig, är det viktigt att du anstränger dig så mycket som möjligt för att lära dig hur allt fungerar och fundera igenom vad du kan göra för att komma in i det svenska samhället.

Det allra viktigaste är, som vi tidigare skrivit om, att du lär dig svenska. Om du inte redan börjat är det hög tid nu. Så fort du fått ditt uppehållstillstånd öppnar sig ännu en möjlighet där, nämligen SfI. Om du ska lära dig svenska bra och så snabbt som möjligt är det dock viktigt att du själv tar ett ansvar och försöker att lära dig svenska även utanför skolan. I vårt första oktobernummer, Nr 14, kan du läsa mer om detta. Och på www.informationsverige.se hittar du en massa matnyttig information.

Vad som kanske inte nämns så mycket om, är de oskrivna regler vi skrev om här i denna tidning i somras. Här kommer en kort sammanfattning av de tre första punkterna. Resten kommer vid något annat tillfälle. De är skrivna med ett visst mått av självironi, och vi hoppas därför att de kan roa också svenska läsare.

1.  Sätt dig inte bredvid någon på bussen om det finns andra säten lediga
Svensken är i övermåttan mån om sin integritet. Det innebär att i en normal svensk buss måste samtliga dubbelsäten vara fulla för att det ska anses okej att du sätter dig bredvid någon du inte känner. Annars finns risk att man kommer att anta att

  • a) du gör sexuella närmanden, vilket beroende på könstillhörighet för dig och din nya bänkgranne kan sätta igång homofobiska ryckningar, rädsla för att bli våldtagen, anmälan för sexuella trakasserier, eller genmäle av sexuell art eftersom mannen du
    satt dig bredvid antar att han har ”halva inne”, eller
  • b) du är påverkad av sprit eller narkotika.

2. Skryt aldrig – utom på sociala medier
Även om det numera är fullt godtagbart, ja t.o.m. förväntat, att man skryter på sociala medier, har Jantelagen fortfarande ett ordentligt grepp om svensken. Det är därför inte okej att bland svenskar säga att man är bra, även om man är det. Om man vill skryta, måste man lära sig svenskens speciella teknik, nämligen skryt i skepnad av ickeskryt:

”Ooh, vilken vacker klänning du har, Margit. Jag skulle önska att en enda av mina Dolce Gabanna-klänningar var hälften så snygg!”
”I förhållande till Mozart är jag en usel kompositör. Jag kan inte förstå att det är så många skivbolag som vill köpa mina låtar.”

3. Kaffe är bland det viktigaste som finns för svensken
Om du får besök måste du bjuda på kaffe, eller fika som det oftast kallas. Detta gäller också om du bjuder på middag. Likadant gäller om du vill ha till ett informellt möte med någon svensk. Då frågar du inte ”Ska vi träffas och prata?” eftersom det kan uppfattas nästan lika illa som om du sätter dig bredvid en främling på bussen (se ovan). I stället frågar du ”Ska vi ta en fika?” Om ni sedan pratar eller inte när ni väl träffas på fiket, spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att ni dricker kaffe.

Föregående artikel
Nästa artikel
- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna