Från och med den 1 mars 2025 införs nya regler för restauranger och storhushåll som serverar kött och måste kunna informera konsumenter om köttets ursprung. Kraven inkluderar nötkött, fläskkött, får, fågel och getkött.
Det här innebär de nya reglerna
De nya reglerna innebär att gäster på restauranger och i annan storhushållsverksamhet, på begäran, ska kunna få information om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas i verksamheten.
Det ska vara enkelt för restauranggäster att få information om köttets ursprung, och lika enkelt för företagare att följa reglerna. Informationen om köttets ursprung behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Den behöver alltså inte lämnas i beställningsappar eller på företagets webbplats.
Informationen kan ges på flera sätt
Matgästen har rätt att få informationen på samma sätt som allergeninformation i maten. Informationen ska tydligt visa ursprunget av köttet och den ska också vara lättillgänglig – antingen på menyn, på en skylt eller genom att personalen kan svara på frågor.
Lagstiftningen baseras på EU-förordning
Lagstiftningen bakom kravet inkluderar EU-förordning nummer 1169/2011 om livsmedelsinformation till konsumenter som redan kräver ursprungsmärkning för många livsmedelsprodukter, inklusive färskt kött i butik. De nya reglerna utökar detta krav till att även omfatta serveringsställen som till exempel restauranger.