År 2040 beräknas 100 000 dagliga tågresor under varje helgfri vardag mellan Köpenhamn och Malmö vilket är en tredubbling jämfört med resandet 2019. Det framgår av Region Skånes nya persontågsstrategi. Sammantaget behövs tio tåg, fyra Öresundståg och sex tåg i nya tågsystem 3, för att klara den beräknade resandemängden.
Ett restidsmål på 30 minuter Malmö-Köpenhamn år 2040 och en resandeutveckling från cirka 30 000 resor per helgfri vardag (2019) till 59 000 resor 2030, 77 500 resor 2035 och sedan 100 000 resor år 2040. Det är en del av utvecklingen i Region Skånes nya persontågsstrategi som nu är beslutad i regionfullmäktige.
För att nå antalet beräknade resenärer över sundet 2040 behövs fler åtgärder i infrastrukturen på båda sidor sundet.
– Det behövs infrastrukturåtgärder på båda sidor sundet så att det finns mer kapacitet bland annat vid Köpenhamns flygplats och på spåren fram till huvudbangården. Så behövs det en trimning av infrastrukturen även på svensk sida och fler fordon, säger Carl Björklund, projektledare för Persontågsstrategin och trafikstrateg på Skånetrafiken, till News Øresund
Det nya kapacitetsstarka tågsystem 3 planeras till en början trafikera sträckan Helsingborg-Lund-Malmö-Köpenhamn, men finns sedan med i planeringen för att möta ett ökat resande även i andra delar av Skåne. Bland annat planeras för två system 3-tåg per timme och riktning under högtrafik via en HH-förbindelse år 2040 och även trafik från Älmhult, Kristianstad, Ystad och Trelleborg som kan gå vidare över Öresundsbron. Det skulle innebära direkttåg till Köpenhamn för Bornholmsresenärer som reser med färjan till Ystad.
– Anledningen till att vi har med Ystad och Trelleborg är ett förstärkningsbehov i rusningstrafik där vi idag kör direktturer till Malmö med Pågatåg Express. Det finns även behov av att förstärka Malmö-Köpenhamn i rusningstid och då kan vi kombinera de här behoven. Det blir två flugor i en smäll förutsatt att vi får ihop det rent trafiktekniskt. Det skulle öka möjligheterna för oss att ta marknadsandelar. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att rapporten inte är ett löfte om hur det blir 2040 utan visar hur vi kan göra får att nå våra mål, säger Carl Björklund.