Ny EU-lag om leksakssäkerhet: bättre skydd för barns hälsa och utveckling

Bra att läsa

Förbjuder farliga kemikalier och stärker kontroller av leksaker, särskilt vid onlinehandel och import
EU-parlamentet och ministerrådet har nått en preliminär överenskommelse om nya regler för leksakssäkerhet inom EU. Målet är att minska antalet osäkra leksaker, särskilt de som säljs online eller importeras från länder utanför EU. Det nya regelverket ska skydda barns hälsa och utveckling bättre och ta itu med nya risker kopplade till digitala leksaker och den växande e-handeln.

Förbud mot skadliga ämnen
Utöver redan förbjudna ämnen som är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska (CRM), införs nu ett förbud mot fler farliga kemikalier. Det handlar om hormonstörande ämnen, ämnen som skadar andningsorgan, hud eller inre organ, samt PFAS och farliga bisfenoler – på EU-parlamentets begäran. Dessutom förbjuds allergiframkallande doftämnen i leksaker för barn under tre år och i alla leksaker som är avsedda att stoppas i munnen.

Nytt digitalt produktpass
Alla leksaker som säljs inom EU ska förses med ett digitalt produktpass (DPP). Det gör det enklare att följa upp produktens ursprung och efterleva säkerhetskrav. Produktpasset ska innehålla viktig säkerhetsinformation som konsumenter enkelt når via exempelvis en QR-kod. Det kommer också att effektivisera kontroller vid tullen och förbättra marknadsövervakningen.

Säkerhetsbedömning före försäljning
Tillverkarna måste genomföra en fullständig säkerhetsbedömning innan en leksak släpps ut på marknaden. Bedömningen ska omfatta kemiska, mekaniska, elektriska och fysiska risker, samt brandfarlighet, hygien och radioaktivitet. Även digitala aspekter ska beaktas – till exempel om en digital leksak kan påverka barns psykiska hälsa negativt.

Regler för nätplattformar och aktörer
De nya reglerna förtydligar även ansvaret för ekonomiska aktörer såsom tillverkare, importörer, distributörer och logistikföretag. Onlineplattformar måste utformas så att säljare kan visa CE-märkning, säkerhetsvarningar och en länk till det digitala produktpasset – allt detta ska vara synligt före köp.

Förslaget är samordnat med annan relevant EU-lagstiftning, såsom förordningen om allmän produktsäkerhet, ekodesign och den digitala tjänsteförordningen (DSA).

Citat från huvudförhandlaren
Marion Walsmann (EPP, Tyskland), ansvarig rapportör i EU-parlamentet, kommenterade:
”Vi har redan världens säkraste leksaker i EU, men en av fem farliga produkter som dras tillbaka från marknaden är en leksak. Därför var det avgörande att uppdatera 2009 års direktiv. Vi förbättrar nu skyddet mot farliga kemikalier och säkrar bättre märkning, särskilt vid onlinehandel. Det här är också ett tydligt signalvärde – för barns säkerhet, rättvis konkurrens och ett starkt europeiskt näringsliv.”

Nästa steg
Detta är ett så kallat ”tidigt avtal vid andra behandlingen”, och nästa steg är att rådet formellt antar överenskommelsen. Därefter ska Europaparlamentet godkänna lagtexten vid en andra omröstning i plenum.

Förordningen träder i kraft 20 dagar efter publicering i EU:s officiella tidning. Medlemsländerna får därefter 54 månader på sig att anpassa sina lagar och system.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -

Senaste artiklarna