Nvidia är ett företag som har pågått en kontinuerlig utveckling under de cirka tre decennierna som företaget har funnits. Från att ha arbetat på innehåll i videospel, främst att förbättra grafik, började företaget specialisera sig på chip. Under Intel på 90-talet bildades ett nytt företag, just med syfte att tillverka chip som snabbt skulle möjliggöra för informationen att delas upp och skickas vidare, och därmed få processer inom spel och filmredigering att gå fortare. Dessa chip skulle komma att genomgå produktutveckling och senare användas inom fler fält.
Den tekniska utvecklingen har med åren övergått till andra användningsområden. Huang, som är Nvidias nutida VD och som har arbetat på dessa chip tillsammans med två andra ingenjörer, hoppades på en framtida marknad efter att ha tillverkat chippen. När forskare med tiden började övergå till deep learning, började de tillverka egna chip, likt de som tidigare hade tillverkats av Huang på Nvidia, och så småningom började han ta initiativ och kontakta företag som var i behov av dem. Så småningom inriktade sig Nvidia på produkter och anpassade sig till den framväxande AI-marknaden. Med tiden växte Nvidias AI-produkter; år 2014 utgjorde AI-produkter 5% av Nvidias vinst; därefter överskred den 50% under 2023 och utgjorde nästan 80% förra året och Nvidias lönsamhet har slagit Intels.
Nvidia har också, sakta men säkert, lämnat chippen bakom sig och expanderat verksamheten. Företaget har utvidgat dess produkter till att inte längre enbart innefatta chip och har gått över till AI-fabriker. De har exempelvis byggt så kallade “AI data centers” de senaste åren. Dessa datacenter behövs av stora företag, som sägs vara Amazon, Alphabet och Microsoft.
Förutom en etablerad teknisk infrastruktur har företaget även expanderat till AI-modellerade tjänster inom andra fält, exempelvis med användning inom medicin och sjukvård. AI-investeringar har bland annat tidigare kritiserats för att inte tillföra mycket till ekonomi för att motivera alla investeringar, efter att AI-modellerna nu har använts för att automatisera enklare arbetsuppgifter. Kimberly Powell, en representant för företaget, menar att AI kan användas för att påskynda upptäckten av nya läkemedel. Att AI kan underlätta forskningsfältet för medicin är inte någonting bara anställda på Nvidia håller med om. I en artikel från New York Times beskrivs hur en döende cancerpatient i USA fick en alldeles unik, obeprövad och AI-framställd rekommendation för cancerbehandlingen som slutligen räddade hans liv. Nu pågår exempelvis forskning kring “drug repurposing” , en annan alternativ användning av medicin för att behandla andra åkommor än tänkt, tack vare AI. Men det är inte hela bilden.
Nvidia menar att expansionen av AI inom sjukvården hade kommit till nytta, med tanke på den åldrande befolkningen i Nordamerika, och att det hade gynnat personalomsättningen på sjukhus. Däremot finns en rad frågor kring den ekonomiska osäkerheten som kan bli kostsamma följder av att satsa på en teknik som inte visar sig vara gynnsam. GDPR-frågan om att bevilja tillstånd för AI att lagra känslig patientdata är också en av dem.
Nvidias upprepade satsningar på att expandera verksamheten och hitta nya användningar för AI blir allt mer intressanta med tiden, kan man inte heller undgå kritiken kring att all AI-satsning har nått sin kulmen. Man kan alltid fråga sig om saker och ting alltid kommer utspela sig på samma sätt, eller om Nvidia går Intels öde till mötes.
Bianca M. – Info Express
Källor:
“Nvidia looks past DeepSeek and Tariffs for AI,s next chapter”, Bloomberg, 2025-03-14
“Doctors Told Him He Was Going to Die. Then A.I. Saved His Life.”, The New York Times, 2025-03-20