Norska beslutet: Att inte förbjuda fiskodlingar, trots risken för utrotningshotad viltlax.

Bra att läsa

Norge utesluter alternativet om att förbjuda fiske med hjälp av nät i havet, även om miljöministern medger att viltlaxen i Nordatlanten nästan är utrotningshotad. Norge är ett av länderna som exporterar mest odlad lax i världen, med 1.2 miljoner ton som produceras årligen. Detta märks även på antalet fiskar i laxpopulationen: Viltlaxens population har enligt uppskattningar sjunkit från mer än en miljon i början av 80-talet till ungefär 500 000 idag, enligt en artikel publicerad i The Guardian. Medan det lägre antalet fiskar i populationen av viltlax mestadels beror på klimatförändringar har även landets fiskodlingar bidragit till att reducera antalet viltlaxar, bland annat genom att märkbart öka antalet fall av Caligidae, en sorts parasit som allvarligt drabbar fiskarna genom att livnära sig på deras vävnader. En sjunkande population har även gett upphov till nedstängningen av 33 sjöar för laxfiske föregående sommar. Flera fiskeodlingar har vidtagit olika åtgärder för att skydda fisken under föregående år, enligt Reuters. Bland annat innefattade lösningarna att testa speciella undervattensburar för att hålla parasiten borta och att hålla den yngre laxpopulationen i anläggningar under en längre tid i ett försök att skydda dem mot väderförhållandena, men det är något som inte har förbättrat omständigheterna.

Klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen uppgav att hans jobb inte var att “stoppa eller förhindra den mänskliga aktiviteten” utan att skapa incitament till industrins produktion och samtidigt hålla miljöhot på en “accetabel nivå”, enligt The Guardian. Rapporteringen fortsätter med att tillägga ett annat citat av klimat- och miljöministern: “Det här är i princip ett existentiellt hot mot den nordatlantiska viltlaxen, och om vi blickar över det så tror jag inte att vi kan få igenom åtgärderna som vi måste ha”, något han uppgavs ha sagt under ett möte med Missing Salmon Alliance. Mötet ska ha handlat om norska vattendrag där laxen har sitt habitat, vilket möjliggör för fisket och konferensen hölls i London. Eriksen påstod bland annat att år 2024 var ett svårt år för viltlax, men att det inte var det enda året som stack ut som särskilt svårt och påpekade även att de värsta åren var 2021 och 2023. “Det är en del av en större trend och det betyder något. För mig innebär det att inflytandet från allt som vi gör handlar om mer än vad naturen och våra aktier kan klara av att hantera”, meddelade han medier på plats. The Guardian rapporterar att han, efter att ha gjort uttalandet, inte skulle stoppa fiske med nät. Enligt en artikel från Reuters beräknades den norska laxindustrin utgöra 50% av den globala marknaden förra året och enligt siffror från förra året bidrog laxexport till cirka 2% av landets GDP (och motsvarade 11.2 miljarder dollar). År 2024 låg väderförhållanden bakom viltlaxpopulationens svårigheter till viss del, då en hård vinter och El Niño fick antalet fiskar att sjunka.

“Om man ser efter vattenbruksindustrin så producerar de mat, vilket är viktigt för perosner över hela världen och målet är att även kunna producera maten hållbart i framtiden. Mitt främsta bekymmer är inte med produktionen i sig, utan med föroreningen och dess påverkan på miljön. Det är det som vi behöver tackla”, enligt Eriksen. “Det är därför vi behöver arbeta med att få fram ett regelsystem som skapar incitament till produktion men inom föroreningsnivåer som inte är skadliga för Atlantens aktier.”

Den norska myndigheten för miljö har föreslagit den mest restriktiva fiskesäsongen i år, med föreslagna gränser för laxfiskandet gällande i området Finnmark såväl som i tre fjordar och 42 floder. Istället för att inskränka fiske med nät, trots påtryckningar från aktivister, uppgav ministern att han planerade att söka en “acceptabel nivå” av föroreningar som drabbar viltlax. “Det finns nivåer av föroreningar som miljön kan hantera som kan ligga inom gränserna för vad Atlanten-aktierna också kan hantera. Att hitta den nivån är det vi verkligen behöver för att fortsätta framåt. Och för vissa områden kan det vara noll.”

Bianca M. – Info Express
E: hello@infoexpress.se

Källor:
“Norway salmon famring industry grapples with harsch climate effects”, Reuters, 2024-08-06
“Norway rules out fish farm ban despite ‘existential threat’ to wild salmon”, The Guardian,

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna