Förseningar i förhandlingarna om EU:s jordbruksreformer kommer inte att påverka jordbrukarnas inkomster. Parlamentet röstar i december om ett förslag för att säkerställa en smidig övergång.
Den 30 juni 2020 enades Europaparlamentet, EU-kommissionen och rådet om ett förslag som säkerställer att viktiga bestämmelser för jordbrukare bibehålls fram till 2022.
Den befintliga lagstiftningen om den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att ersättas med ett nytt ramverk men förseningar i förhandlingarna om den nya gemensamma jordbrukspolitiken innebär att det behövs en övergångsperiod för att se till att jordbrukarna inte förlorar sina inkomster och att jordbruksproduktionen i EU säkras.
Den gemensamma jordbrukspolitiken
EU:s jordbrukspolitik startades 1962 och syftar till att förbättra produktiviteten inom jordbruket, främja landsbygdsutveckling och ta itu med miljö- och klimatutmaningar samt se till att jordbrukarna har en rimlig inkomst.
Dessa mål uppnås genom:
- Inkomststöd genom direktutbetalningar för att säkerställa inkomststabilitet för jordbrukare
- Utbetalningar för miljövänligt jordbruk och vård av landsbygden
- Marknadsåtgärder för att hantera marknadskriser och stimulera efterfrågan
- Landsbygdsutvecklingsåtgärder för att ta itu med särskilda utmaningar i landsbygdsområden.
Dessa regelbundet uppdaterade bestämmelser behöver finansiering från EU:s långtidsbudget. Den gemensamma jordbrukspolitikens utgifterna står för omkring 34,5 procent av EU:s budget för 2020.
Parlamentets ståndpunkt
Parlamentet vill att denna lagstiftning ska ge jordbrukarna förutsägbarhet, stabilitet och finansiell kontinuitet, särskilt med bakgrund av covid-19-pandemin, som i hög grad påverkade den jordbruksbaserade livsmedelssektorn.
Europaparlamentets ledamöter enades nyligen om sin förhandlingsposition för att förhandla reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken för 2021–2027, som bland annat omfattar stöd till smålantbruk och unga jordbrukare, stöd till jordbrukare i kriser och främjande av klimatvänliga metoder.
Parlamentet vill fördela EU:s återhämtningsstöd på 8 miljarder euro till jordbrukare, livsmedelsproducenter och landsbygdsområden för att finansiera deras motståndskraftiga, hållbara och digitala återhämtning under de kommande två åren.