En ny svensk storskalig fabrik för växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter ska byggas i Lidköping. Lantmännen uppger i ett pressmeddelande att bolaget miljardsatsar i en ny produktionsanläggning för produktion av ärtproteiner som används i växtbaserade alternativ till kött. Marknaden för växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter är på frammarsch i både Sverige och Danmark.
Lantmännen miljardinvesterar i en ny produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping. Fabriken, som blir den första av sitt slag i Sverige med att ta fram högkoncentrerat så kallat ärtproteinisolat, ska förädla ärtor till ärtprotein som bland annat är en grundvara för att ta fram växtbaserade alternativ till framför allt kött och mejeriprodukter. Fabriken beräknas stå färdig 2026 och investeringen delfinansieras av EU:s investeringsprogram NextGenerationEU. I ett pressmeddelande meddelar Lantmännen att bolaget hoppas att investeringen ska kunna ”skapa nya förutsättningar för svenska lantbrukare att odla ytterligare en gröda i växtföljden” och att satsningen har fördelar för både miljö och klimat.
Växande marknad för vegetariska produkter
Marknaden för växtbaserade alternativ till kött växer i både Sverige och Danmark och det får livsmedelsbranschen att följa efter. Danmarks största slakterikoncern Danish Crown meddelade tidigare i år att man börjar producera växtbaserade livsmedel som “veggie BBQ burgere”, “veggie bøfsandwich”, “veggie schnitzel” och “veggie bolognese. Orkla Foods, med huvudkontor i Malmö, meddelade förra året en ny storsatsning på växtbaserade frysta enportionsrätter inom Orklas Anammas produktserie.
Tillväxtboom i Öresundsregionen för växtbaserade drycker
Även produktionen av växtbaserade drycker har fått ett uppsving i Öresundsregionen där det finns många producenter. I Malmö har havredryckstillverkaren Oatly sitt huvudkontor och har en av sina fabriker i Landskrona. Vidare har företaget nyligen beslutat att bygga ett forsknings- och innovationscenter i Lund. I Malmö finns även ärtdrycksproducenten Sproud och i Lunnarp på skånska Österlen har franska Danone sin fabrik för produktion av Proviva som är en dryck som bygger på havre och “snälla” bakterier som utvecklats av forskare i Lund. På den danska sidan Öresund, i Køge, finns livsmedelsföretaget Dryk som idag får sina växtbaserade drycker producerade i Sverige, Norge och Finland. I april uppgav Dryk för TV2/Lorry att den svenska produktionsanläggningen är för liten och att de istället överväger att flytta produktionen till ett före detta kostall vid ett gods på Stevns strax söder om Køge. Tidigare i år beslutade israeliska Remilk att bygga världens största fermenteringsanläggning för produktion av växtbaserat mjölkprotein i Kalundborg på västra Själland.
Källa: News Øresund