Ny arbetsplan 2025–2030 för ekodesign och energimärkning antagen
Den 16 april 2025 antog EU-kommissionen arbetsplanen för 2025–2030 kopplad till förordningen om ekodesign för hållbara produkter samt förordningen om energimärkning. Planen listar vilka produktgrupper som ska prioriteras under de kommande fem åren för att främja cirkularitet, energieffektivitet och hållbarhet i hela EU.
Bland de prioriterade produkterna finns stål och aluminium, textilier (med fokus på kläder), möbler, däck och madrasser. Urvalet baseras på deras potential att bidra till en cirkulär ekonomi och minska miljöpåverkan.
Harmoniserade krav på EU-nivå för produkters hållbarhet väntas stärka den inre marknaden, undanröja handelshinder, skapa lika villkor, minska byråkratin och öka den globala konkurrenskraften för företag som satsar på hållbara lösningar.
Kommissionen kommer också att införa breda krav på återvinning för produkter som hemelektronik och små hushållsapparater. Detta inkluderar införandet av ett återvinningsbarhetsindex samt krav på återvinningsbarhet, särskilt för elektrisk och elektronisk utrustning.
Inkluderande process och teknisk analys
Urvalet av produkter grundar sig på en omfattande samrådsprocess med intressenter, medlemsstater och experter, bland annat inom ramen för Ekodesignforumet. Kriterierna bygger på EU:s klimat-, miljö- och energieffektiviseringsmål, samt tekniska analyser.
De framtida kraven kommer att omfatta:
- Produktprestanda, såsom minsta hållbarhet, resurseffektivitet, tillgång till reservdelar eller minimalt återvunnet material,
- Produktinformation, inklusive information om klimat- och miljöavtryck. Denna information kommer främst att göras tillgänglig via det digitala produktpasset, eller – för produkter med energimärkning – genom EPREL-registret.
Små och medelstora företag, inklusive mikroföretag och små börsnoterade aktörer, kommer att få tillgång till särskilt anpassat stöd.
Nästa steg
Krav på ekodesign och energimärkning kommer att fastställas genom delegerade akter, baserade på förberedande studier och konsekvensanalyser. Intressenter kommer att involveras under hela processen via Ekodesignforumet.
För vissa energirelaterade produkter kommer pågående arbete inom det nuvarande ekodesigndirektivet att fortsätta, med målet att ha antagna krav senast den 31 december 2026.
Bakgrund
Förordningen om ekodesign för hållbara produkter, som antogs i juli 2024, har som mål att förbättra produkters livslängd, återvinningsbarhet, energiprestanda och cirkularitet – samtidigt som EU:s inre marknad stärks. Den bygger vidare på de positiva erfarenheterna från tidigare ekodesign- och energimärkningsregler.
Tillsammans med ramen för energimärkning ska den hjälpa konsumenter att göra mer hållbara val – och bana väg för en grönare, mer motståndskraftig europeisk ekonomi.