Varje år dör 700 000 personer i EU till följd av tobakskonsumtion, varav tiotusentals på grund av passiv rökning. Den föreslagna revideringen av rådets rekommendation om rökfria miljöer är ett direkt försök att bättre skydda människor från effekterna av passiv rökning och aerosoler. Det är också ett ytterligare steg framåt i EUövergripande arbete för att avnormalisera användningen av tobak och nya tobaksrelaterade produkter, bekämpa nikotinberoende och främja förebyggande hälsa.
Revideringen uppmanar EU-länderna att:
- utvidga rökfria miljöer till viktiga utomhusområden, inklusive barnvänliga områden som lekplatser, nöjesparker och simbassänger, samt offentliga byggnader, hållplatser och stationer.
- utvidga rökfria bestämmelser till nya produkter som uppvärmda tobaksprodukter och e-cigaretter, som i allt högre grad når unga användare. Världshälsoorganisationen har nyligen lyft fram de negativa effekterna av exponering för utsläpp från dessa produkter, inklusive allvarliga andnings- och hjärtproblem.
Europa’s Cancerplan har som mål att skapa en ”tobaksfri generation” till år 2040, där färre än 5 % av befolkningen använder tobak. Dödsfall och andra hälsoindikatorer, som hjärtinfarkter och förbättrad andningshälsa, har förbättrats tack vare rökfria miljöer. Rådets rekommendation om rökfria miljöer, som antogs 2009, uppmanade EU-länderna att:
- införa lagstiftning som fullt ut skyddar sina medborgare från tobaksrök i slutna offentliga utrymmen, på arbetsplatser och i kollektivtrafik.
- stärka rökfria lagar med stödåtgärder, som att uppmuntra människor att sluta röka och införa varningsbilder på tobaksförpackningar.
- stärka samarbetet på EU-nivå genom att skapa ett nätverk av nationella kontaktpunkter för tobakskontroll.
Den nuvarande revideringen uppmuntrar dessutom EU-länderna att utbyta bästa praxis och stärka det internationella samarbetet för att maximera effekten av de åtgärder som vidtas inom EU.