Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar.
I fisk finns till exempel omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera olika folksjukdomar. Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan och variera mellan olika sorter, för hälsan och miljöns skull. Men en del fisksorter, till exempel feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken, kan innehålla för mycket miljöföroreningar, som dioxiner och PCB:er. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för miljöföroreningar. Därför finns särskilda kostråd för dem.
– För att inte få i sig för mycket miljögifter råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta den här typen av fisk oftare än 2-3 gånger om året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.
Odlad lax och sill i burk kan alla äta
Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och Bottniska viken och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön eller Bottniska viken. Dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån om du är osäker.
Kostråden
Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år – övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.
- Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
- Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
- Vildfångad sik från Vänern och Vättern
- Vildfångad röding från Vättern