Vi viker aldrig undan

Gårdagens attentat mot polishuset i Rosengård var en direkt följd av polisiära aktiviteter riktade mot Malmös kriminella.

– Det här är ytterligare ett angrepp mot oss som jobbar med att skydda andra människor. Det kommer vi aldrig att acceptera, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd, och poängterar att polisen oförtrutet kommer att fortsätta sitt arbete mot kriminaliteten i regionen.

Hon vill också rikta ett stort tack till personalen som varit i tjänst under natten.

– Det har bedrivits ett mycket gott polisarbete under natten, vilket lett fram till att vi snabbt kunde frihetberöva två män misstänkta för dådet. Jag är mycket stolt över våra insatser. Vi står enade i detta arbete, vi kommer att fortsätta stå stadigt och vi viker aldrig undan för dessa handlingar.

På torsdagen hölls en presskonferens i Malmö med anledning av detonationen, vilken besöktes av såväl svensk som internationell press. Stefan Sintéus, polisområdeschef betonade det intensiva arbete som under tre års tid bedrivits mot 200 kriminella i Malmö, vilket lett till runt 1800 fällande domar. Nattens attack mot polishuset på Rosengård var en direkt följd av detta intensiva arbete.

– De två män som nu misstänks för dådet finns med på vår lista. Tack vare ett mycket professionellt och effektivt polisarbete kunde vi snabbt frihetsberöva dem.

Även Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef för Malmö Söder deltog på presskonferensen.
– Mina medarbetare är förbannade, på ren svenska. Och också mycket beslutsamma. De har gjort ett fantastiskt professionellt jobb under natten.

Det finns i nuläget inget som tyder på att nattens detonation hade någonting med höstens tidigare attacker på polisbilen i Malmö eller polishuset i Helsingborg att göra.

Detonationen uppstod på parkeringen invid polisstationen i Rosengård dit någon kastat in ett föremål. Exakt vad som orsakat detonationen vill polisen i dagsläget inte kommentera eftersom förunderökning pågår. Inga personer kom lyckligtvis till skada i attacken, däremot skadades ett antal fordon, varav två stycken i sådan omfattning att de inte är körbara. Det har också uppstått vissa mindre skador på fastigheten.

– Händelsen är mycket allvarlig och vad som framför allt är oroväckande är den systematik vi nu ser i de hot som riktas mot polis och rättsväsende. Det visar hur viktigt det är för oss att hela tiden jobba med våra medarbetares arbetsmiljö, och hur viktigt det är att hela samhället tydligt markerar mot brott av den här typen, till exempel genom en straffskärpning. Vi måste få tillgång till de verktyg och befogenheter vi behöver för att kunna stävja den här typen av brottslighet, säger Carina Persson.

– Händelsen i Malmö visar med obehaglig tydlighet behovet av skärpta straff för de som attackerar blåljuspersonal och att ytterligare resurser måste satsas mot den grova brottsligheten. Det är viktigt att regeringen nu driver lagstiftningsfrågan snabbt framåt. Samhället måste markera tydligt när någon angriper de som är satta att skydda och hjälpa alla andra, säger rikspolischef Dan Eliasson.”

Annons