Varje dag får 80 svenskar besked om att de har diabetes

Anders Frid
Annons

Nästan en halv miljon svenskar lever med diabetes och varje dag får ytterligare 80 personer sjukdomen.
En person med typ 2-diabetes har fyra gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och för tidig död jämfört med personer som inte har typ 2-diabetes.
Ny forskning visar att denna risk kan elimineras om patienten får rätt behandling.

-Det nya är att sjukdomen nu kopplas till hjärtkärlsjukdom. Om vi förebygger riskfaktorerna med effektiv behandling kan risken för återfall i hjärtkärlsjukdom elimineras och risken är inte större än för en person utan diabetes. Detta jobbar vi för att få ut till alla patienter, vi är tyvärr inte där än, säger Anders Frid, medicine doktor, tidigare överläkare vid VE Endokrin, Skånes universitetssjukhus med hänvisning till ADA:s (American Diabetes Association) nya rekommendationer för typ 2-diabetes hos vuxna. Han är en av talarna på Världsdiabetesdagens som uppmärksammas med ett evenemang för allmänheten i Malmö.


Teddy Landén.

Teddy Landén, fd journalist och programledare är moderator för mötet och fick diabetes vid 45 års ålder. Han valde i våras att göra en tatuering på handleden med den blå diabetescirkeln.
– Om jag blir medvetslös av någon anledning ska vårdpersonal och andra direkt kunna se att jag är diabetes typ 1. Det känns som en billig livförsäkring, säger Teddy Landén. Världsdiabetesdagen är en dag då vi med diabetes kan känna att vi är normen. Nära och kära kan se hur många det är som drabbas av det här, inte bara min man, fru, sambo, partner, eller barn.

Evenemanget är en heldag med aktiviteter för hela familjen med möjligheter att möta utställare och ta del av den senaste tekniken och forskningen på området samt träffa patientföreträdare.

Hela programmet: https://vddskane.com/program/
Plats: Clarion Hotel & Congress Malmö live, Dag Hammarskjölds torg 2, Malmö
Datum:
 Lördagen den 10 november 2018 kl. 9.30 – 15.00
Presskontakt:
 Sara Liedholm, Lunds universitets Diabetescentrum, 072 – 552 57 38.
Lena Bergling, RMP, 070 – 2345 158, Annika Eliasson, RMP, 0702 – 354335.

Arrangörer för Världsdiabetesdagen i Malmö är Diabetesföreningen i Skåne län, Lunds universitets Diabetescentrum, Medeon Science Park & Incubator, Diabetes Samverkan Sverige. 

Annons