Varför jag avskyr miljöaktivism

■ Aktivism som står för planetens välmående och framtida generationers förutsättningar att kunna leva ett bra liv är överdriven. Inte för att intentionen är fel, utan för att de allra flesta som ställer sig bakom miljörörelsen helt enkelt deltar i en stor röra av falskhet.

Jag äter kött fler gånger i veckan, reser mer än gärna på sommaren och köper kläder som har färdats långa sträckor. Jag vill äga en bil som slösar på enorma mängder bränsle. Jag älskar att dricka kaffe och äta choklad, trots att kakao och koffein kräver mycket energi för att transporteras och bearbetas för att ingå i olika produkter. Den enda som har rätt att kritisera mig är veganen eller vegetarianen som äter närodlad och ekologisk mat och som tar tåget eller cykeln istället för flyget eller bilen. Med största sannolikhet saknar de flesta av er andra som inte agerar på ett liknande sätt självinsikt, speciellt de som tycker att jag gör något alldeles fruktansvärt. Om du själv reser med miljöskadliga metoder eller byter garderob efter modesäsong förstår jag inte varför du blir arg på sådana som jag.

Visserligen bidrar jag till att skada planeten, men gör inte även du det? Du kan bli förbannad på alla som flyger långa sträckor, men om du själv reser över halva jordklotet, måste du inse att även du bidrar med ett beteende som gynnar den här typen av konsumtion. Om alla verkligen hade trott på miljörörelsens budskap så hade ingen färdats med flygplan i 12 timmar eller beställt produkter från Kina. Folk hade istället färdats med tåg och miljövänliga båtar och beställt produkter tillverkade i närheten. Ingen hade heller köpt nya kläder efter modetrender och de hade handlat second hand istället, men modeindustrin säger någonting annat. Verkligheten speglar tyvärr inte miljörörelsens fina budskap.

För att kunna åstadkomma en sann förändring måste alla blicka inåt och fundera på sitt eget beteende istället för att prata om allvaret och peka fingret på alla andra. Visst, din vän kanske reser till New York eller Sydkorea och du tycker att det är fel, men om även du reser med flygplan, borde du inte säga något alls om saken. Du gör inte planeten en tjänst, utan du blir bara en hypokrit. Det är inte logiskt att anklaga andra för att skada planeten om man själv bidrar till att skada den, även om det görs på olika sätt. Det är inte upp till enskilda individer att delta i personliga attacker mot folk som inte lever hållbart, utan det är upp till samma individer att ändra sitt beteende för att verkligen åstadkomma en verklig förändring. Det är alltså inte rimligt att påstå att någon som beställer någonting från utlandet bidrar med mängder av växthusgaser medan man själv gör samma sak eller bidrar med växthusgaser på andra sätt. Ingen är perfekt, men det finns en tydlig skillnad på att i vissa fall råka köpa en vara som har transporterats hundratals mil och att medvetet boka en flygbiljett inför sommarens semester…

Det många glömmer att ta hänsyn till är att ekologiska produkter oftast är dyrare än vanliga produkter, vilket kan medföra att människor som inte har alternativet att handla ekologiskt skuldbeläggs. Detta sker trots att dessa människor inte har för avsikt att agera på så vis, utan bara försöker att klara av sin ekonomi. De regler som finns idag gynnar människor att vara miljövänliga enbart om deras inkomster tillåter det, vilket inte ger varenda individ förutsättningen att själva välja den miljövänliga vägen.

Miljöaktivism låter för det mesta som att alla som lever ett vardagligt och bekvämt liv måste ändra på sig med detsamma för att kunna rädda framtida generationer, vilket är lättare sagt än gjort.

Många är inte villiga att ändra sin livsstil, speciellt inte om de blir tillsagda att de borde ändra sina vanor av personer som själva inte gör detsamma. Den bästa lösningen är att själv vara ett exempel på den skillnaden man vill se, genom att själv göra uppoffringar och motivera andra till att göra samma sak. Människor har trots allt en tendens att låta sig inspireras av omgivningen genom socialisation, vilket innebär att om fler verkligen handlar som de säger att de gör kan de realistiskt sett få fler människor att genomgå samma typer av förändringar. Dessutom ändras konsumtionen och efterfrågan på marknaden som en konsekvens av ett förändrat beteende, vilket kan inspirera fler till att ändra sina vanor.

Själva tanken med hållbar utveckling påstår ofta att alla individer har ett eget ansvar att värna om planeten, vilket indirekt kan tolkas som att problemet beror på alla andra enligt vissa. Detta har då medfört att en allvarlig brist på ansvar och självinsikt finns för de flesta som är med i denna diskussion, vilket leder till att detta uppfattas som teaterspel för folk som mig. Den enda lösningen är inte att delta i klimatprotester eller skuldbelägga andra människor, utan att åtgärda beteendet i sig.

C.M.-Info Express
hello@infoexpress.se

Annons