Vad vi som konsumenter kan göra för miljön, juli

LED-lampor. Foto: Geoffrey.landis

I juni tittade vi på två saker vi som konsumenter kan gör för miljön. Nu fortsätter vi.

  1. Släck lamporna

Det här är en väldigt enkel sak att åtgärda och något som svensken i gemen nog blivit betydligt mer medveten om och bättre på att komma ihåg. Det handlar helt enkelt om att inte lysa upp rum där ingen befinner sig.

Visst finns det tillfällen när man måste ha ljuset tänt fast man inte finns i rummet, t.ex. för att lura tjuven när man inte är hemma, men i grunden är det en enkel regel att lampor ska vara släckta när man inte använder dem. Detta är ju dessutom ytterligare en sak som är bättre för både miljön och din plånbok.

Det viktigaste är dock att gå över till lågenergilampor och/eller LED-lampor, men eftersom de gamla glödlamporna inte längre får säljas i EU, lär det ju inte ta så lång tid innan alla hem växlat över. Och om man går över till lågenergilampor är den totala besparingen under hela lampans livstid inte mindre än 600 kr, dels därför att den drar mindre energi (80 % mindre), men framför allt för att den varar 6-10 gånger längre. Med LED-lampor sparar du ännu mer, både för dig själv och för miljön, mest därför att LED-lampan har en ännu längre livslängd (drygt dubbelt så lång som lågenergilampans). För vi får inte glömma bort att lång livstid innebär att färre lampor behöver tillverkas och när vi räknar miljöpåverkan spelar produktionen en stor roll.

Men oavsett vilken typ av lampa du väljer, ska den aldrig stå och brinna i onödan. Man bör dock tänka på att det också drar energi när lampan tänds, så om man kommer att behöva tända lampan igen inom 15 minuter, bör man inte släcka den.

Tänk också på att sopsortera. Med glödlampor som innehåller både glas och delvis miljöfarliga ämnen är det än viktigare.

  1. Låt inte datorn stå på under natten

Om det är så att svensken blivit bättre på att släcka lampor, så har det på senare tid tillkommit en annan energitjuv, nämligen standby-/vilo-/strömsparläge på datorer, TV och andra apparater i hemmet.

Hur mycket ström (och därmed pengar) man sparar på att stänga av alla apparater när de inte ska användas under en längre tid (som t.ex. natten) beror självklart på hur man annars skulle göra (det är t.ex. väsentlig skillnad på standby och strömsparläge), men att man sparar både energi och pengar på att stänga av apparaterna råder det inget tvivel om. Dessutom minskar man brandrisken väsentligt.

Nu finns det naturligtvis ytterligare en aspekt att ta hänsyn till, nämligen produktions- (och inköps-) kostnaden; om apparaten håller kortare om man stänger av den är det kanske rent av kontraproduktivt. Det går inte att få total klarhet i det hela. Vissa experter och tillverkare hävdar att det sliter varje gång man sätter på t.ex. datorn, medan andra hävdar det direkt motsatta. Sammantaget verkar det dock som att det bästa för såväl apparat som miljö och din ekonomi är att när apparaten inte används under flera timmar ska den stängas av helt (detta trots att många TV-apparater inte har någon avstängningsknapp och man alltså måste bryta strömmen). Under fikapauser och liknande är det dock bäst att använda standby-/vilo-/strömsparläge.

Foto: Michael Gäbler
  1. Tvätta smartare

Använd tvättmedel som är så lite skadligt för miljön som möjligt (inget tvättmedel är helt ofarligt för miljön) och dosera inte mer än du behöver. Tvätta på lägsta möjliga temperatur och hängtorka om du har möjlighet till det. En familj på fyra personer som torktumlar fyra gånger per vecka gör av med el för 800 om året jämfört med en familj som hängtorkar. Dessutom sliter hängtorkning inte på kläderna vilket gör att livslängden för dem ökar. Äldre torkskåp som står i en tvättstuga kan göra av med lika mycket energi per år som en normalstor villa.

Det är sant att om du bor i hyresfastighet med tvättstuga så sparar du inga pengar på att tvätta smartare och ska du dessutom handla ekologiskt tvättmedel så blir det de facto kanske dyrare för dig att ”tvätta smartare”. Men för det första handlar ju dessa punkter inte först och främst om att spara pengar utan att rädda miljön, och följer du samtliga rekommendationer ovan, kommer du att spara in den ökade kostnaden för tvättmedel med att använda mindre. Dessutom håller dina kläder längre. Och bor du i villa eller har tvättinrättning i lägenheten, kan det bli mycket pengar du sparar. Men, som sagt, det viktigaste är att du gör en rejäl insats för miljön.

Tänk också på det som sades under rubrik 2 i tidigare text: Det är i princip aldrig bättre, varken för miljön eller din ekonomi, att köpa ny tvättmaskin e.d. så länge den du har fungerar.

  1. Frosta av frysen

När vi ändå är inne på det här med hushållsmaskiner kan vi fundera lite kring frysen. Att köpa ny för att den har överstigit en viss ålder är alltså inte att rekommendera. Däremot finns det mycket att spara med att sköta den (vilket väl gäller alla ens ägodelar). En frys som inte är avfrostad drar dubbelt så mycket energi som en avfrostad. Dessutom förkortas livslängden.

Man kan också minska energiförbrukningen med 20 % bara genom att städa och dammsuga bakom frysen; damm och smuts gör att frysen blir varm och då går det mer energi till att hålla den igång. Dessutom är det ju betydligt trevligare när det är rent och snyggt och man inte måste slå bort isbitar för att få igen dörren till frysen.

Se där! Ytterligare en insats som både förbättrar miljön och ger dig mer pengar i plånboken.

Nästa gång ska vi titta på bl.a. transporter.

Annons