Upplev optimistjolle byggd av plastskräp

Under helgens båtmässa i Gustavsberg kan barn och unga uppleva optimistjollar byggda av plastskräp. Jollarna är en del av projektet ”Optimist för havet” som syftar till att få fler att engagera sig för att rädda haven från plast.

– Plast är det vanligaste skräpet i våra hav, men tillsammans kan vi rädda haven. Genom att bygga optimistjollar av plastskräp vill vi visa att det finns konkreta lösningar på problemet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Varje år fylls våra hav med miljontals ton skräp. En stor del av skräpet är plastförpackningar som använts en kort stund. Projektet ”Optimist för havet” har sedan 2018 samlat in plastskräp från svenska kuster och byggt optimistjollar av skräpet för att uppmärksamma problemet med plast i haven. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.

– Allt fler inser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Om vi inte gör något kommer vi snart ha mer plast än fisk i haven. Den endalångsiktiga lösningen är att vi stoppar tillförseln av plast, säger Johanna Ragnartz.

I sommar har jollarna av plastskräp varit ute på sommarturné och i helgen finns de att uppleva på båtmässan Allt för sjön i Gustavsberg, som är Sveriges största flytande båtmässa. Mellan fredag och söndag kan barn och vuxna titta, känna och lära sig om jollarna. I Optimist för havets monter finns även aktiviteter och lekar för hela familjen.

För mer information:

Lisa Possne Frisell, kommunikationsansvarig för projektet, Håll Sverige Rent

070-723 44 92 lisa.possne@hsr.se

Andreas Frössberg, projektledare på Håll Sverige Rent, telefon 070 -723 71 87, andreas.frossberg@hsr.se

Thomas Hansson-Mild, projektledare på Svenska Seglarförbundet, telefon 070-301 27 97, thomas@ssf.se

Niklas Jendeby, projektledare på Sjöräddningssällskapet, telefon 031-761 40 82, niklas.jendeby@ssrs.se

Pressbilder på jollarna finns i Håll Sverige Rents pressrum.

Fakta: Upplev jollar på båtmässan
Båtmässan Allt på Sjön i Gustavsberg pågår från fredag den 30 augusti till söndag den 1 september. Under mässan finns det möjlighet för barn och unga titta och känna på optimistjollarna och lära sig mer om plast i haven. I Optimist för havets monter finns också lekar och aktiviteter för hela familjen. Gustavsbergs Hamn ligger cirka 20 minuters bilkörning från Stockholm City. Båtmässan har fri entré och gratis parkering på mässans egna parkeringar. För den som väljer att åka kommunalt går det bussar med hög turtäthet från Slussen. Hållplats är Farstaviken. Mässan arrangeras för nionde året i rad av Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Så kan du bidra till minskad nedskräpning av haven
Alla kan hjälpa till att stoppa utvecklingen genom att: 1) aldrig skräpa ner, varken på land eller till havs 2) tänka över sin konsumtion av engångsplast 3) berätta för andra och få fler att göra rätt.

Fakta: Optimist för havet
Projektet ”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga under Sjöräddningssällskapets ledning plockade skräp längs kusten. Därefter har experter på SSPA på Chalmers byggt fem optimistjollar av plastskräpet. Syftet med projektet är visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att på sätt bidra till att minska nedskräpningen. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.Hela planen för sommarturnén finns här.

Fakta: Plast i havet

– Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem och varje år tillförs mellan 5 och 13 miljoner ton skräp i havet.

– 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i havet om inget görs.

– Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast.

– 80 procent av allt skräp i havet kommer från land, och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. En del av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor.

– Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.

Kontakter

Johanna RagnartzVD

076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.se

- Annons -

Nyheter

-Annons-