Unikt USA-besök vill lära mer om Sveriges strategier för återvinning

Fotografi av Stortorget med Magnus Stenbocksstatyn och Kärnan i bakgrunden. Bilden är tagen runt år 2000. Terrasstrapporna i Helsingborg, officiellt Konung Oscar II:s terrasstrappor, byggdes åren 1899–1903. Arkitekt var Gustaf Améen. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Terrasstrapporna

Idag måndag landar en delegation med representanter från städer runt om i USA som kommer på besök för att studera Sverige och Helsingborgs strategier för hållbarhet och återvinning. Det är representanter från kommunal förvaltning från Atlanta, Pittsburgh, New York, Los Angeles och Boston för att nämna några. Resan arrangeras av Svenska Institutet och Sveriges ambassad i Washington.

– Helsingborg har med H22 en internationell utblick och ligger samtidigt I framkanten när det gäller miljöfrågor, vilket gör staden intressant för en delegation som denna. En av de bidragande orsakerna till detta är Renhållningsbolaget NSR med innovationsparken Vera Park där nya innovativa samarbeten och produkter uppstår för att minimera avfallsmängden säger Maria Lönnberg, en av projektledarna på Sveriges ambassad i Washington DC

– Det är med stolthet vi visar upp NSR och Vera Park på denna ”Waste inspiration tour” från en rad städer i USA, som vill titta närmare på hur vi och Sverige arbetar med vår avfallshantering. Det är glädjande att vårt tänkesätt kring att bryta linjära flöden och skapa hållbara cirkulära system uppmärksammas internationellt, säger Kim Olsson, VD NSR.

– Det kommer att bli besök både på NSR, NSVA och Öresundskraft under de här dagarna. Vi kommer att kunna visa stadens kretslopp och cirkulära lösningar och diskutera hur vi globalt kan bidra till ännu bättre lösningar för en hållbar stadsutveckling, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

– Till 2022 ska Helsingborg vara en av Europas mest innovativa städer. Då kommer vi att genomföra vår stadsmässa H22 och där är hållbarhet självklart vårt fokus. Hur kan vi tillsammans med andra bygga framtidens smarta och hållbara städer? Vi är glada att Svenska Institutet och ambassaden i Washington siktat in sig på Helsingborg och vi hoppas på spännande samtal och samarbeten framöver med flera av de städerna som är här dessa dagar, säger Soraya Axelsson, Head of H22.

Delegationen stannar tre dagar i Helsingborg och avslutar sin resa i Stockholm innan hemfärd på fredagen.

Annons