”Tillsammans för Europas återhämtning” – Tyskland tar över ordförandeskapet i ministerrådet

Mitt i coronakrisen, 1 juli, så tar Tyskland över ordförandeskapet i ministerrådet för kommande sex månader. Vi frågade tyska ledamöter om vilka förväntningar de har.

Coronaviruset är en enorm utmaning för EU och den omedelbara hanteringen av pandemin och återhämtningen står i centrum av Tysklands ordförandeprogram.

Målet är att nå en snabb överenskommelse om återhämtningsfondenoch för EU:s kommande långtidsbudget för 2021-2027. Tysklands ambition är att också göra framsteg för att skydda klimatet, genom den gröna given, och för ekonomisk och social digitalisering. Med fokus på Afrika och relationen med Kina vill man också att Europa ska ta ett större globalt ansvar och stärka sin roll i världen. Ytterligare en prioritering är de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien.
Tyska ordförandeskapets principer

  • Övervinna covid-19-pandemin, med ekonomisk och social återhämtning
  • Ett starkare och mer innovativt Europa
  • Ett rättvist Europa
  • Ett Europa med säkerhet och gemensamma värderingar
  • Ett starkt Europa i världen

Tyska förhoppningar

Vi frågade tyska parlamentsledamöter vad de förväntar sig från det tyska ordförandeskapet.

Daniel Caspary (EPP)
– EU:s långtidsbudget för 2021-2027 och återhämtningsfonden kommer att avgöra huruvida EU tar sig ur coronakrisen starkare. Det tyska ordförandeskapet i rådet och förbundskansler Angela Merkel kan bidra med expertis och erfarenhet av Europeiska problem, ett positivt tecken inför de kontroversiella och hårda diskussionerna. Berlin kan också bidra med en ”viktig impuls” för att nå framgång i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, sade han.

Jens Geier (S&D) ser potential till förändring i spåren av covid-19-krisen
– Tysklands regerings starka förslag för en återhämtningsfond är en möjlighet att göra Europa mer rättvist, mer socialt och  hållbart. I linje med den gröna given, bör återhämtningsfonden uppmuntra till hållbara investeringar i förnybar energi och digitalisering. Det faktum att regioner i nöd också bör få stöd för återhämtning, och inte bara erbjudas lån, är ett stort steg mot ett starkare Europa, sade Geier.

Nicola Beer (Förnya Europa)
– Europa behöver våga bygga om nu. Tyskland kommer att bedömas bland annat utifrån hur snabbt ekonomiska återhämtningen kan kickstartas igång, beroende av innovation och små och medelstora företag. När det kommer till Brexit är det viktigt att inte glida in i ett avtalslöst scenario. Dessutom bör EU äntligen leva upp till sina geopolitiska ambitioner. Utåt genom en stark gemensam röst för fred, nedrustning, mänskliga rättigheter och handel. Och internt genom att släppa på blockeringen inom asyl- och migrationspolitiken, sade hon.

För Sven Giegold (De gröna/Europeiska fria alliansen) är skyddandet av klimatet fortfarande prioritet.
– Klimatkrisen har inte tagit någon coronapaus. Det tyska ordförandeskapet måste därför bli ett klimatordförandeskap i coronatider. Under det tyska ordförande skapet behöver vi slutföra förhandlingarna för en europeisk klimatlag med högre mål för minskningen av utsläppen av växthusgaser, sade han.

Tyska intressen ska inte komma i andra hand, säger Jörg Meuthen (ID).
– Det är redan ’skuldordförandeskapet’… Tyskland bör reducera EU till dess huvuduppgifter och budgeten till ett nödvändigt minimum, stoppa EU från att ta ut skatter och istället inkludera – som en gest av genuin solidaritet – ta med medlemsländernas rikedom per capita i beräkningen av den ekonomiska omfördelningen, sade han.

Helmut Geuking (ECR) hoppas att det tyska ordförandeskapet i ministerrådet ska uppfylla den europeiska barngarantin och lansera en europeisk barnförmån.
– Bara med starka familjer kan ett starkt och socialt Europa framträda som kan hålla sitt i den globaliserade världen i framtiden, förklarade han.

Ordförande skapet kan lägga grunden för ett EU baserat på solidaritet, säger Martin Schirdewan (Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster).
– Alla bör bidra med sin del till den sociala och ekonomiska återhämtningen av samhället. Det betyder införandet av en digitalskatt, en omfattande skatt på finansiella transaktioner och en engångsskatt för de väldigt rika, sade Schirdewan.

Merkel diskuterar med parlamentet

Förbundskansler Angela Merkel kommer presentera och diskutera programmet i Europaparlamentet i Bryssel under nästa plenarsammanträde 8 juli. Du kan följa det live på vår webbplats.

Tyska ministrar kommer att diskutera programmet för ordförandeskapet med parlamentets utskott under början av juli.

Tyskland kommer att nära samarbeta med Portugal och Slovenien, som tar över ordförandeskapet 1 januari, respektive 1 juli 2021. Detta är trettonde gången som Tyskland står för ordförandeskapet, senast var 2007.

Mer information

- Annons -

Nyheter

-Annons-