“TILLSAMMANS BYGGER VI BROAR” – TEMA VID BRONS 20-ÅRSJUBILEUM

”Tillsammans bygger vi broar” är Øresundsbrons jubileumstema i samband med 20-årsdagen den 1 juli 2020. Födelsedagsmarkeringar den 1 juli – både på bron och i betalstationen – är en av flera satsningar.

– Vi ger bron en vacker inramning den 1 juli och gläds åt Malmös stads planer om en folkfest på Ribersborgsstranden i Malmö samma dag, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Øresundsbron.

Kommunstyrelsen i Malmö ska nu fatta beslut om att avsätta ett projekt- och utredningsanslag för evenemanget, rapporterar Sydsvenskan. Tanken är att eventet samfinansieras av Region Skåne.

– Vi uppskattar verkligen initiativet och kommer att se till att vår födelsedagsmarkering förstärker feststämningen på Ribersborgsstranden. För oss är det viktigt att man kan ta del av vår födelsedagsmarkering på båda sidorna av bron. Vi återkommer om det hela när årsdagen närmar sig, säger Ullman-Hammer.

Jubileumstemat grundar sig i ett av brons värdeord: brobyggande. Med temat ”Tillsammans bygger vi broar” vill Øresundsbron visa på att många broar har byggts i regionen efter att bron invigdes – kulturellt, mänskligt och affärsmässigt.

– Alla slags broar är förstås inte byggda ännu, trots att det nästan gått 20 år sedan invigningen. Men vi vill visa att Øresundsbron ändå möjliggjort många olika typer av broar mellan Danmark och Sverige med hjälp av människor och aktörer i brons omvärld. Och att många flera broar kommer att byggas, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Øresundsbron.

– Under året kommer vi därför att porträttera olika typer av brobyggare.

Förutom födelsedagsmarkeringen den 1 juli och jubileumsporträtten kommer Øresundsbron bland annat att arrangera att seminarium vid brofästet den 1 juli, kundaktiviteter och erbjudanden.

– Vi lanserar en jubileumssida på vår sajt i slutet av månaden och där kommer vi löpande att samla jubileumsinnehåll och aktiviteter, men också ge plats åt såväl brons historiska milstolpar som en framåtblick, säger John Alexander Sahlin.

Annons