The Nile Hilton Incident vinner fem Guldbaggar

The Nile Hilton Incident, Foto: IMDB via wikimedia.org

THE NILE HILTON INCIDENT av Tarik Saleh vinner inte mindre än fem Guldbaggar av åtta nomineringar och blir därmed galans mest belönade film.

Vid årets Guldbaggegala vann THE NILE HILTON INCIDENT följande Guldbaggar;
Bästa film: Producent Kristina Åberg
Bästa manliga huvudroll: Fares Fares för rollen som Noredin
Bästa kostym: Louize Nissen
Bästa ljud/ljuddesign: Fredrik Jonsäter
Bästa scenografi: Roger Rosenberg
Rollen som Noredin är specialskriven för Fares Fares av Tarik Saleh.

”Vi är oerhört glada över att få det finaste erkännande en film kan få i Sverige. Det senaste året har varit en omtumlande erfarenhet och vi är mycket tacksamma över det fantastiska gensvar för filmen vi fått världen över”, säger filmens producent Kristina Åberg.

”Det är hedrande att få ta emot en Guldbagge för huvudrollen i en svensk film som lyckats erövra världen med en spännande kriminalhistoria förlagd mitt i verkligheten”, säger filmens huvudrollsinnehavare Fares Fares

Framgångssagan förThe Nile Hilton Incident inleddes vid världspremiären på den prestigefyllda Sundancefestivalen i USA för drygt ett år sedan där filmen tog hem priset för Bästa film i den internationella tävlan, och dessutom mottog strålande recensioner i internationell branschpress.

Filmen erhöll även utmärkelsen Bästa film vid filmfestivalen i franska Beaune förra våren. Vidare dominerade filmen prisutdelningen under förra hösten vid Valladolid International Film Week, SEMINCI som anses vara en av Spaniens ledande filmfestivaler. Där tog filmen tog hem Golden Spike för Bästa film, Ribera de Duero – Best Director Award för Bästa regi och Miguel Delibes Award to the Best Script för Bästa manus.

Bland övriga vinster märks Festival du Film Politique: Prix des Médias, Etoiles et Toiles du Cinéma Européen: Europe Prize for Human Rights och Festival Noir Milano: Best actor to Fares Fares.

Tidigare i vintras vann filmen även utmärkelsen Bästa utländska film av Le Parisien, som är en av Frankrikes största dagstidningar i hård konkurrens med filmer som Dunkirk, Detroit, Lions och La La Land.

The Nile Hilton Incident har redan sålts till närmare 40 länder, däribland USA, Benelux, Storbritannien och Tyskland. I Frankrike har filmen hittills haft närmare 400 000 biobesök, vilket gör den till den mest sedda svenska filmen där sedan Män som hatar kvinnor (2009). Det innebär att den har passerat bioframgångar som Flickan som lekte med elden (2010), Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2014) och Turist (2015). I undersökningen “L’Echo Du Public” där publiken själva röstar fram bästa biofilm vecka för vecka komThe Nile Hilton Incidentetta, före Dunkirk och Baby Driver.

The Nile Hilton Incident utspelar sig i skuggan av den egyptiska revolutionen 2011 och är inspirerad av ett verkligt mordfall.

För ytterligare information, intervjuförfrågningar etc kontakta Camilla Nasiell: camilla.nasiell@mondayrelations.se 070-720 65 63
OM FILMEN

Noredin (Fares Fares) är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i rutin att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. När en känd sångerska hittas död på The Nile Hilton Hotel hamnar utredningen på Noredins bord. Vad som från början verkar vara ett enkelt svartsjukedrama, visar sig vara mycket mer komplicerat än vad han kunnat föreställa sig. Spåren leder honom rakt in i den innersta kretsen runt presidenten och det enda vittnet är en ung flykting, Salwa, som jobbar svart på hotellet. Noredin börjar ifrågasätta sin egen moral allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor. Det blir uppenbart för honom att jakten på rättvisa är ett ensamt lopp där ingen går att lita på.
The Nile Hilton Incident är producerad av Kristina Åberg för ATMO efter ett manus av Tarik Saleh i en samproduktion mellan Sverige, Danmark och Tyskland, med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet, Danska Filminstitutet och Eurimages. Svenska samproducenter är Film i Väst, Sveriges Television, Nordsvensk Filmunderhållning, Chimney och Scanbox Entertainment.

Annons