Svensk rekordsommar för Airbnb: En halv miljon svenskar förväntas hantera sin resa via Airbnb

Foto: freelogovectors
 • Rekordsiffrorna drivs av nya användare – var tredje är förstagångsanvändare av Airbnbs plattform
 • Semester på hemmaplan och på unika platser växer också  

Stockholm, 25 juli 2019 – En halv miljon svenskar kommer att hantera sin resa via Airbnbs plattform under sommaren 2019. Det visar ny data från Airbnb. Rekordsiffrorna baseras på perioden 21 juni-23 september 2019 och de visar att fler än 350 000 svenskar redan har använt Airbnbs plattform för hitta och boka sitt boende under perioden. Siffran förväntas öka till mer än 500 000 innan sommaren är över. 

Den svenska ökningen drivs till stor del av förstagångsanvändare, vilka står för mer än var tredje bokning via Airbnbs plattform. Dessutom visar siffrorna att användarna kommer från fler än 1000 olika orter runt om i Sverige. 

Så kallade “Staycations”, vilket innebär att semestra i sitt hemland har blivit allt mer populärt, och svenskarnas mest populära resmål via Airbnb i sommar finns i just Sverige. Var tredje bokning av en svensk person gäller ett boende i Sverige. Det innebär samtidigt att svenska Airbnb-värdar och deras närområden drar stor nytta av Airbnbs popularitet bland svenska resenärer. 

De sommardestinationer som har ökat mest bland svenska resenärer procentuellt sett jämfört med förra året är (Det går fint att använda fotona i exemplen nedan. Vänligen kreditera fotografen enligt nedan i de fall det anges): 

Svenska resenärer använder också Airbnb för att besöka autentiska platser som traditionellt inte definierats som turistresemål. Detta understryks till stor del av listan på de städer som har den mest uppåtgående trenden bland svenska resenärer internationellt:  

Svenska resenärer bidrar även ekonomiskt till de områden de besöker och har redan spenderat motsvarande 50 miljoner Euro på boende i sommar. Värdar behåller upp till 97 procent av intäkterna från uthyrningarna. Av värdarna på Airbnb är 1 av 7 pensionärer och 64 procent är kvinnor. 

 • Vi är glada att kunna välkomna så många förstagångsanvändare av vår plattform under denna rekordsommar för de svenska användarna, säger Hadi Moussa, General Manager Northern Europe på Airbnb. Det blir allt vanligare att svenska gäster använder vår plattform för att resa inom sitt eget land och till nya destinationer runt om i världen. Då värdar behåller upp till 97 procent av priset de tar för sina boenden, innebär sommarmånaderna att många får ett välkommet ekonomiskt tillskott samtidigt som vi kan stödja hållbar turism både i Sverige och internationellt.  

Notes to editors

För mer information om att resa med Airbnb, se här

För ytterligare frågor, kontakta gärna press-se@airbnb.com

Metod

 • Datan baseras på Airbnbs interna data för perioden 21 juni-23 september 2019. Datan analyserades den 11 juli. 
 • Definitioner:
  • Svensk Airbnb-gäst: En gäst med ett Airbnb-konto där han eller hon har angett Sverige som sitt hemland (eller medföljande till en bokande gäst som angett Sverige som sitt hemland).  
  • Totalt antal förväntade gäster:  En uppskattning som baseras på antalet svenska Airbnb-gäster som redan bokat sitt boende innan 11 juli 2019 multiplicerat med en faktor som motsvarar andelen gäster som bokade sitt boende mellan 11 juli 2018 – 23 september 2018 i förhållande till antalet gäster som bokade mellan 21 juni-11 juli 2018. 
  • Mest populära destinationerna: Destinationer som tog emot flest svenska gäster via Airbnbs plattform. 
  • De destinationer som ökar mest: Destinationer som hade den procentuellt högsta tillväxten av bokningar av svenska gäster jämfört med samma period förra året.
Annons