Sista omröstningen klar – Stora möjligheter för volontärer

Voluntärer i Picquigny - Markus3

Det står nu helt klart att unga människor kan arbeta som volontärer efter slutomröstning om Europeiska solidaritetskåren igår. 

Denna tidning har redan tidigare skrivit om Europeiska solidaritetskåren (European Solidarity Corps) och de möjligheter detta innebär för alla ungdomar mellan 18 och 30 att delta i volontärarbete. Och igår klubbades alltså beslutet igenom i Europaparlamentet.

375,6 miljoner euro är avsatta för verksamheten, för att stötta inom områden som miljö, utbildning, hälsa, utdelning av mat och andra livsnödvändigheter, förhindrande av katastrofer samt mottagande och integration av migranter och flyktingar

Programmet är öppet för enskilda, vilka kan engagera sig i verksamheter som drivs av registrerade organisationer. Och som vi redan tidigare skrivit om, kan enskilda och organisationer registrera sig på European Youth Portal (Europeiska Ungdomsportalen), där man kan annonsera om och söka volontärjobb, praktikantplatser och jobb.

Sedan lanseringen 2016 har redan 70 000 människor registrerat sig och 7000 deltar redan i olika verksamheter.

För att delta i arbetet måste man ha fyllt 18 år, men man kan registrera sig redan när man är 17.

Det beslutades också om en klar distinktion mellan volontärverksamhet och rena jobb, för att försäkra sig om att ingen organisation utnyttjar obetalda volontärarbetare där verkliga jobb är möjliga. Volontärperioderna begränsas till 12 månader och praktikplatserna ska hållas mellan 2 och 6 månader. För de rena jobben gäller en minimiperiod på 3 månader.

Alla deltagande organisationer måste certifieras och de kommer att kollas regelbundet så att de upprätthåller hög kvalitet.

Förslaget antogs med 519 röster för, 132 mot och 32 frånvarande.

Annons