Samtliga intervjuer: Är Malmö en säker stad?

Malmö

Vi gav oss ut i Malmö – på Limhamn, Värnhem och Rosengård – för att ta tempen på hur det egentligen ligger till med malmöbornas känsla av otrygghet, som det talas så mycket om. Resultatet av de tolv intervjuer som gjordes presenteras i vår papperstidning som kommer ut idag, 8/10. Men eftersom många av svaren vi fick var väldigt utförliga, hade vi ingen möjlighet att få plats med samtliga i tidningen. Därför presenteras de nu här, utan kommentarer.

Frågorna vi ställde var:

 1. Det talas mycket om att Malmö är en otrygg stad. Vad tänker du om det?
 2. Tror du att människor som bor i andra stadsdelar resonerar annorlunda?
 3. Malmö är ju en multikulturell stad. Är det positivt eller negativt och varför?
 4. Hur man än ser på det hela, kan man inte komma ifrån att Malmö har en hel del problem med kriminalitet. Vad tror du att det beror på?
 5. Vad tror du att man behöver göra för att komma åt problemet?
 6. Skulle du rekommendera en vän att flytta till Malmö?

Jonas Johansson, Limhamn

 1. Både och. Det beror på var jag befinner mig, underligt nog. För egentligen tycker jag att man kanske borde känna likadant överallt, men det är egentligen bara på vissa platser jag befinner mig på. Även i Limhamn kan det vara både och, men det känns mer tryggt än t.ex. på Värnhem, om man får säga så. Men visst har det kommit saker dit också, men jag känner mig trygg i övrigt, så jag tycker inte att det är något allvarligt. Jag är ju inte rädd när jag går ut i alla fall.
 2. Kanske.
 3. Både och. Jag tycker att ett samhälle ska vara mångkulturellt, men det gäller att integrationen fungerar. Alltså många gånger har Malmö inte kunnat integrera som man velat och då har det blivit fel. Så det är väl det, men jag tycker att det ska vara mångkulturellt, för man får många influenser från många kulturer. Men om vi inte kan ta hand om våra flyktingar som kommer hit så tycker inte jag egentligen att vi ska ta emot dem heller, för då hjälper vi inte dem, då stjälper vi dem i stället.
 4. Jag tror att det kan bero på att det blir mycket kulturkrockar, att vi krockar med olika sätt att se på saker och ting. Egentligen handlar det väl om integrationen, att vi inte lyckats att få de många olika kulturerna att bli integrerade i varandra, i samhället och hela biten. Då blir det kanske kriminalitet av det. Lite så tror jag att det ser ut.
 5. Bättre integration. Och det gäller ju egentligen hela Sverige.
 6. Ja, absolut.

Felicia Jäderqvist, Limhamn

 1. Här i Limhamn känner jag mig säker, men när man kommer in i andra områden kan man kanske känna sig lite osäker ibland, speciellt på kvällstimmarna.
 2. Och om man följer kvällsnyheterna, så har man ju hört det, att personer känner sig otrygga när de är i de här områdena. På kvällarna speciellt.
 3. Jag tror att man har haft en invandring utan att ha tagit hand om de personerna som kommit hit. Om man bara tar in en massa människor och så låter man dem vara här – men de har liksom inget syfte och de har ingenting att göra – då tror jag att många saker utvecklas.
 4. Det är väl för att vi inte har någon bra struktur överhuvudtaget. Man ser det också i skolan. Lärare kan vara rädda för vissa elever. De eleverna kanske tar med sig ilska hemifrån.
 5. Det är ju väldigt komplex. Det rör sig om så många saker, men man måste ju börja någonstans, men var kan jag inte svara på.
 6. Det finns ju områden som är väldigt fina och det är väldigt lätt att ta sig runt. Bussarna går ju överallt. Så, ja.

Bertil Svensson, 83 år, Limhamn

 1. Ja, när man läser i pressen så är det ju så, men man är ju inte själv ute så mycket på kvällar och nätter. Det är ju vissa områden, är det nog. Jag kan inte säga hundra, för jag har inte varit med om någonting. Men om man jämför med förr i tiden, då var det ju inte sådan brottslighet, med skjutningar och sprängningar, så man får nog konstatera att det händer mycket mer nu än på 60- och 70-talet. Det tycker jag nog, att det händer för mycket. Men här i Limhamn kan man känna sig ganska trygg på dagtid. Jag kan inte uttala mig om kvällar och nätter, för då är jag inte ute.
 2. Det kan nog vara värre i andra stadsdelar. Det vet jag inte.
 3. Det är negativt. Det har kommit in för mycket invandrare.
 4. Det är de här gängen, med knark och vapen och de har sina platser som de ska ha kontroll över.
 5. Stoppa invandringen.
 6. Det tror jag inte nu. Jag har bott här i åttio år och jag har sett utvecklingen. Det finns ju ingen respekt för lagar och förordningar.

Ulf Törnqvist, Limhamn

 1. Nej! Stämmer inte. Vissa områden kanske. Men ryktet som går, och tittar man på vad det är, så är det oftast så att de parter som är inblandade är kända för varandra.
 2. Troligtvis i brist på information.
 3. Det tycker jag är positivt i de flesta lägen. Våra nysvenskar har kommit med mycket nytt och utvecklat landet, om man ska vara ärlig.
 4. Jag tror att många kommer hit med en helt annan insikt om vad det är frågan om att komma hit. De tror att det är guld och gröna skogar. Svårt att anpassa sig i samhället p.g.a. en massa olika faktorer. Hur tar vi emot dem? Vad har de för möjligheter?
 5. Så länge vi tillåter invandring, på alla olika nivåer, måste vi också se till att det fungerar för dem som kommer. Man kan inte bara öppna en dörr och sen låta det vara.
 6. Självklart.

Magdalena, Värnhem

 1. För vissa grupper är den väl osäker och för andra är det kanske lite mindre osäkert. På Värnhem känns det väl okej.
 2. Ja, så kan det nog vara.
 3. Så har det ju alltid varit, så länge jag minns. Jag vet inte hur det skulle vara annars.
 4. Att folk inte känner sig omhändertagna, kanske. Att de inte känner en trygghet i grunden, och då kanske de känner sig utanför. Det som egentligen ska vara ett tryggt samhälle, de känner inte att de har en chans. Det förklarar en viss del av brottsligheten. Det förklarar inte våldtäkter och så där, men. Det handlar kanske om ångest, kanske en dålig psykvård.
 5. Bättre psykvård, bättre hantering av fall inom socialen, kan jag tänka mig, så att man inte bara släpper folk som mår dåligt.
 6. Ja.

Omar Sanchez, Värnhem

 1. Jag tycker Malmö är en underbar stad. Visst finns det positiva och negativa sidor, som vilken stad som helst, men det positiva står absolut ut i förhållande till det negativa. Dessvärre känns det som att det negativa visas lite mer än det positiva gör. Jag tror att många upplever Malmö stad via media, och dessvärre bygger man upp en viss uppfattning om hur staden är. Man kanske inte känner någon här och har knappt varit här och så hör man bara en massa negativa saker och då blir det ju så att staden speglas på ett negativt sätt.
 2. Självklart. Det finns ju alltid människor som kanske känner sig lite osäkra och visst finns det områden där man kanske inte vill gå ute mitt i natten för att man känner sig lite osäker. Men som sagt finns det lite av både och och det finns mer av det positiva. Men det beror ju också på hur man vill se det såklart.
 3. Det är framtiden. Det är självklart bra. Det är det bästa med Malmö, att det är multikulturellt. Det gör ju att man får så mycket från alla delar av världen och man får lära sig så många olika språk. Det är absolut det bästa med Malmö.
 4. Det finns ju lite olika alternativ, inriktningar, hur man skull kunna möta detta problem, vad problemet är. Man tar inte tag i ungdomar vid rätt tillfälle känns det lite som, fritidsgårdar prioriteras inte, gårdar och skolgårdar prioriteras inte. Så då blir det ju dessvärre så att ungdomar söker sig till andra saker. Om det sedan beror på att de är uttråkade, att de kommer från ett krigsdrabbat land, där de kanske inte vet något annat eller något bättre. Det är ett djupt ämne.
 5. Se förra frågan.
 6. Ja, självklart. Vilken dag som helst. Till hundra procent rekommenderar jag vem som helst att åtminstone besöka Malmö. Malmö är porten till resten av världen.

Siw Larsson, Katrinelund

 1. Jo så är det. I ytterområdena, bland villor och så där är det tryggt, men annars tycker jag att det är lite oroligt överallt.
 2. Både och.
 3. Det har blivit en sådan blandning av folk. Det kan vara det, jag tror det. Vissa är mycket skötsamma och vissa är inte det.
 4. Det vet jag faktiskt inte vad man skulle göra.
 5. Ja, det skulle jag göra

Anita Christensson, Bunkeflostrand

 1. Ja, det tycker jag absolut den är.
 2. Nej, jag tror att de allra flesta känner sig otrygga. Jag bor i Bunkeflostrand, och där har man ju alltid känt sig helt okej. Men det flyttar längre och längre ut. Så jag tror inte att det är många som känner sig helt trygga.
 3. Alltså, det kan väl vara positivt, men här är för många. Annars är det ju trevligt, men det har kommit för många.
 4. Det är ju ungdomen, det är ju barnen som kommer hit, som börjar skolan och sedan inte klarar av gymnasiet och ingenting. Ja, och sedan blir det såhär. De kommer in i kriminella gäng alldeles för tidigt. Jag hörde nu att de langar knark när de är nio, tio år gamla. Och det är ju fruktansvärt.
 5. Det är svårt. Jag vet inte riktigt. Alltså de som finns här de är ju här, men vi ska absolut inte ta in flera, tycker jag. Och sedan vet jag inte riktigt hur man ska kunna få rätt på det här. Fler poliser, säger de, men jag vet inte om det hjälper. Jag tror att de får börja skola dem redan när de är små, kanske i förskolan. Någonting sådant. Jag vet inte riktigt.
 6. Ja, men då tänker jag inte mitt inne i Malmö stad, utan typ där, där jag bor, i Bunkeflostrand, i Klagshamn eller på det hållet. Vi hör ju till Malmö. Men inte mitt i stan, det skulle jag inte göra.

Lena Alhadj, Rosengård

 1. Jag kan inte tycka att en stad som jag älskar är otrygg, så jag tycker det är tryggt, men det finns vissa personer som är dåliga. Men det är ingen som blir skadad som inte har med dåliga saker att göra. Jag tycker Malmö är tryggt för de människor som är bra.
 2. Ja, för de vet inte hur det är egentligen. De vet inte om människorna som dör eller människorna som blir skadade håller på med problem. De vet inte att dessa personer är problem.
 3. Bra… kanske. Jag är inte så säker på detta.
 4. Dåliga poliser. Eller egentligen är det ju inte dåliga poliser utan de som styr polisen. Där ligger felet. De har inte rätt att gå vidare. Där blir det stopp. Jag är säker på att polisen vet vem det är som gör fel, men p.g.a. regler som finns i Sverige så kan de inte agera.
 5. Starkare polismakt och fler poliser på gatorna. Och inte bra sådan som kör runt och delar ut böter utan sådana som har kontakt med folk och är ute och pratar.
 6. Ja, det hade jag verkligen gjort, för att jag gillar människorna, jag gillar när det finns mycket folk. Man blir mer aktiv, man har det roligare. Det är bara att vara stark och modig. Så jag hade rekommenderat det. Jag älskar Malmö. Jag är trygg i Malmö, men självklart vet man på vilka gator man vill gå. Det är helt enkelt upp till en själv.

Mohamed Sharif Shabelou, Rosengård

 1. Det är en trygg plats.
 2. Väldigt få.
 3. Det är mycket bra.
 4. Det är några ungdomar. De är uttråkade, de har för lite aktiviteter.
 5. De som gjort något dåligt ska åka i fängelse.
 6. Ja, det skulle jag göra.

Anonym kvinna, Rosengård

 1. Otrygg stad? Vad menar du med det? Nej, det är inte farligt.
 2. Jag tycker att det är bra. Det är bara en sak, man måste göra så att svenskar och invandrare blandas på något sätt. Då lär invandrarna sig svenska bättre. De som inte går i skolan, de skäms. Kanske hade de inte något betyg i sitt hemland och de kan inte prata ett enda ord svenska och känner sig handikappade. Språket är jätteviktigt. Men tyvärr är alla invandrare för sig och svenskarna för sig. Det är problemet. Det är därför de inte kan lära sig så bra svenska. Men tack och lov är Sverige ett bra land där alla människor bryr sig.
 3. Dels handlar det om pressen. Så som de skriver om Rosengård. När man läser det så blir man galen. Nittio procent av dem som bor här kommer från andra länder. De lämnade inte sitt hemland frivilligt. Antingen var det krig, eller något annat problem. Det måste man förstå. Föräldrarna har också problem. De saknar sina släktingar. Det är därför de inte kan ta hand om sina barn. Antingen måste man jobba eller gå i skolan. Alla ska jobba, och jag tycker att man ska respektera dem som jobbar mer än dem som aldrig jobbat. Vissa bara sitter hemma och latar sig. Men det handlar om knark också. Ungdomar åker in till Christiania och kommer tillbaka påverkade, men polisen kan inte ta dem för de såg inte när de tog knarket. Vi borde samarbeta med polisen i Danmark. Det är ungdomarna som ska bygga samhället i framtiden. Man kan inte bara låtsas att ingenting händer. Det ska ses mycket, mycket allvarligt på knark. Oftast gör polisen ingenting. Och om de går ut när det är mörkt, då måste ungdomarna sköta sig bättre. Och det är fel att de säljer fyrverkerier. Och man måste göra någonting för pensionärerna så att de kan komma ut och ha roligt. Jag har jobbat 15 år i mitt hemland och 22 år här, men vad hjälper det nu? Man har knappt så att man klarar sig.
 1. Regeringen måste göra något bättre. Man borde också ha byggt fler lägenheter tidigare. De visste hur många som kom hit och barnen växer upp och behöver flytta hemifrån. Nu när man vill ha lägenhet måste man stå i kö i nästan 2-3 år. Då blir man aggressiv. T.ex. känner jag en åttabarnsfamilj som bor i en tvåa. Det påverkar barn och deras beteende. Det är viktigt. Och man borde införa ämnet Moral och Etik i skolan. Då skulle eleverna sköta sig bra både i skolan och utanför. Hela tiden ser man att eleverna, de gjorde det och detta, men har man ett sådant ämne kommer eleverna att sköta sig bra. Om de kämpar i skolan och har godkänt i alla andra ämnen men inte i Moral och Etik, då vaknar de på något sätt och sköter sig bra. Och om man missköter sig utanför skolan, då ringer polisen till skolan så att lärare och rektor vet och då får de underkänt och då kommer de att ändra sig på något sätt. Det får inte vara så att alla gör vad de vill och ingen vågar säga något.
 1. Jag tycker mycket om Malmö. Det är nära Köpenhamn, det är varmare än andra delar av Sverige. Ja, det är inte något fel. Här mår man bra.

Hector Lillo, Rosengård

 1. Skulle Malmö vara en dålig stad? (skratt) Nej, Malmö är en bra stad. Men, visst det finns en del, inte i stan, men utanför finns det vissa dåliga områden. Rosengård är bäst och tryggast. Jag har bott 34 år här i Rosengård och man känner sig trygg här.
 2. Jo, kanske. Jag vet inte riktigt, faktiskt, jag är ju inte därifrån. Men jag tror att de måste öppna upp mer.
 3. Vad kan jag säga? Det är Sverige. Så har det alltid varit. Det är inte första gången det kommer människor från olika länder. Det har alltid kommit människor från andra länder. Sverige lever på invandrare. Ja, på svenskarna också.
 4. Ja det är lite problem. Förr i tiden, som på åttiotalet, då vara Sverige paradiset, men det har blivit lite sämre på det sättet. Det är svårt att säga vad det beror på, men jag tror att det är regeringens fel.
 5. Jag vet inte.
 6. Ja, varför inte? Jag har rekommenderat många kompisar att flytta till Malmö.
Annons