Så skyddar du dig mot internetbrottslighet

Brott på nätet har skjutit i höjden sedan Covid-19-pandemin bröt ut. Personer med onda avsikter försöker utnyttja människors rädsla. Läs våra tips på hur du kan skydda dig.

I och med att allt fler restriktioner införs i syfte att begränsa spridningen av coronaviruset spenderar vi allt mer tid på nätet, antingen genom att vi jobbar hemifrån, eller att vi surfar. Kombinerat med oron vi känner från krisen, kan resultatet bli att vårt nätbeteende är osäkert, vilket nätbrottslingar gärna utnyttjar.

Genom “phishing”, att installera skadliga program och andra bedrägliga sätt att stjäla information och få tillgång till datorer, gör allt från att komma över bankkonton till organisationers databaser möjligt för dem.De vanligaste sätten att utföra nätbrott i Covid-19-utbrottets kölvatten

  • Falska meddelanden och länkar som utnyttjar människors oro, skapar trafik till skadliga webbplatser eller innehåller i sig själva skadliga program. Det kan vara nyheter om mirakelkurer, falska kartor om virusets spridning, donationsinsamlingar m.m.
  • Falska meddelanden och telefonsamtal som tycks komma från företag som Microsoft och Google m.m. där avsändaren ber att få lösenord och inloggningsuppgifter genom att erbjuda ”hjälp” eller genom att hota att stänga av ditt konto.
  • Falska meddelanden om icke-existerande paketleveranser.

Hur kan jag skydda mig själv på nätet?

EU trycker på för att telekomoperatörer ska skydda EU-nätverk mot nätbrottslighet. Men under tiden kan du följa några tips på hur du håller dig skyddad när du surfar eller arbetar hemifrån.

  • Var vaksam på oombedda e-postmeddelanden, SMS och telefonsamtal, särskilt om de använder krisen för att pressa dig att förbigå de vanliga säkerhetsrutinerna. Nätbrottslingarna vet att det oftast är lättare att lura människor än att bryta sig in i komplexa system. Kom ihåg att banker och andra legitima organisationer aldrig kommer att be dig avslöja lösenord.
  • Säkra ditt hemmanätverk. Byt ditt lösenord till ett starkt, begränsa antalet apparater som är uppkopplade mot nätverket, och tillåt bara sådana som du litar på.
  • Förstärk dina lösenord. Kom ihåg att använda långa och komplexa lösenord som innehåller siffror, bokstäver och specialtecken.
  • Skydda din dator och dina apparater. Se till att hålla sina system och applikationer uppdaterade, och installera anti-virusprogram som du uppdaterar regelbundet.
  • Familj och gäster. Dina barn och andra familjemedlemmar kan av misstag radera och ändra information, eller, ännu värre, råka göra så att du får virus på din dator, så låt dem inte använda utrustning som du använder för jobbet.

Fler tips på hur du skyddar dig själv och din jobbutrustning

Åtgärder på EU-nivå för nätsäkerhet

Europaparlamentet har sedan länge gett sitt stöd till EU-åtgärder för internetsäkerhet, eftersom informationssystemens och nätverkens säkerhet och pålitlighet spelar en central roll för vårt samhälle.

EU-institutioner, såsom EU-kommissionen, EU:s byrå för cybersäkerhet (ENISA), E-institutionernas gemensamma insatsgrupp för IT-säkerhet CERT-EU samt polismyndigheten Europol bevakar och all brottslig verksamhet, ökar kännedomen och skyddar privatpersoner och företag, och kommer att fortsätta göra det.

Mer information

- Annons -

Nyheter

-Annons-