Så här säljer du psykologiska skitprodukter.

Mattias Lundberg; Creative Common

Om ni visste så mycket skit det finns där ute bland alla psykologiska produkter och tjänster som säger sig kunna hitta den perfekte medarbetaren, kunna utveckla dig som chef, få er grupp att fungera så mycket bättre och få företaget att bli mkt mer lönsamt. Och alla säger de sig ”bygga på vetenskap”, vara ”vetenskapligt uppbyggda” och utvärderade enligt ”vetenskapliga principer”. Tyvärr stämmer det sällan, och lika sällan vet företrädare för dessa tjänster och produkter vad vetenskapliga principer är.

Inte sällan får jag erbjudanden från personer och företag, att mot en inte oansenlig summa pengar, med min docenttitel som grund, rekommendera en tjänst eller produkt just inom det psykologiska området. Ett test, ett utbildningskoncept, eller bara en modell. När jag säger att jag absolut kan tänka mig göra det, om jag får se bakgrundsmaterialet, de statistiska beräkningarna är gjorda, eller bara hur testet etc är utvärderat, eller bara få referenser till vetenskapliga publikationer. Ja, då är producenten inte så angelägen längre . De är helt enkelt inte speciellt intresserad av sådant som just är basen för vetenskapen, utan de är bara intresserade av att lansera en produkt för att tjäna pengar på den oavsett kvalité.

Jag är docent i psykologi och leg. psykolog och jobbar med vetenskap varje dag. Men ibland lockas jag av tanken att göra slut med vetenskapen och de vetenskapliga principerna. Jag skulle ganska snabbt bli mycket rikare och tjäna avsevärt mycket mer pengar än vad jag gör i dag. Det är mycket lättare än vad man kan tro att snabbt skapa en produkt eller tjänst inom det psykologiska området, marknadsföra den och få den att bli en storsäljare, oavsett hur den är framtagen eller hur bra/effektiv den är.

Eftersom det psykologiska området är i princip helt oreglerat, både inom klinisk psykologi, arbets- och organisationspsykologi och alla andra delområden, är det dessutom tämligen riskfritt för vem som helst att producera och sälja skit. Det finns helt enkelt ingen kontroll.

Jag har själv roat mig med att ta fram en strategi för införsäljning av en modell för att förstå personlighet, ett test för att ”mäta” den och ett utbildningskoncept för företag så de ska kunna använda den i grupputveckling. Min modell saknar såklart helt vetenskapligt stöd, är ej utvärderad och bygger bara på att den ska sälja så bra så möjligt. Inget annat. Jag har i ett antal slutna forum på Internet presenterat modellen och fått stort bifall, och till och med en offertförfrågan från ett stort svenskt företag.

Jag tänker inte presentera modellen närmare här eftersom den bara är en bluff, men jag tänkte ge er en crash-course i att skapa en psykologi- produkt/tjänst som skulle sälja väldigt bra.

 1. Leta fram en gammal psykologisk teori. Gärna från 1900-talet första halva. Då har du något att referera till om ngn frågar. Du behöver inte kunna den, det räcker om du lär dig nägra centrala begrepp.
 2. Det är bra om modellen delar in människan i några typer. Exakt vad indelningen baseras på är inte så viktigt, men då har du en möjlighet att göra några riktigt bra etiketter. Du kan till exempel använda färger. Det är lätt att förstå för alla
 3. Sedan ska du skapa ganska luddiga beskrivningar av vad respektive etikett betyder. Hur du gör det är inte så viktigt, men tänk horoskop. Det ska passa ganska många. Det man känner igen, det gillar man (och köper).
 4. Bry dig inte om att försöka publicera ngt i vetenskapliga tidskrifter. Du kan alltid hävda affärshemligheter och att andra skulle stjäla idén från dig om du publicerade. Men kom ihåg att hävda att alla (eller minst 95%) av de som använt produkten är jättenöjda.
 5.  Ge modellen ett namn. Det är viktigt. Det finns tre brs sätt: 1. En förkortning, gärna ngt som liknar KTB. Kanske KRT eller liknande. Eller så ska det börja med ”Neuro-”. Då är det seriöst. Eller så lägger du på ”-ologi” på slutet. Då är det vetenskap direkt. Som Kommunikologi…
 6.  Nu ska du skapa en modell för hur du ska utbilda dem som ska använda din produkt. Du bör göra ganska dyra seminarier. Är det dyrt är det fint nämligen. Och begränsa antalet platser så att det känns exklusivt.
 7. Viktigt är att de du utbildar får en titel. Hitta på en bra, men det är klokt att den har ändelsen ”-vetare” eller ”-olog” Sådana ändelser har bara riktigt duktiga personer nämligen. Det vet alla.
 8. Och glöm inte att de måste få ett diplom också. Eller ett certifikat. Det är viktigt. Alla vet ju att om man är diplomerad eller certifierad så är man duktig och trovärdig. För vem som helst få väl inte skriva ut diplom ju…
 9. Skaffa en bra referenskund. Ett tips är att erbjuda produkten gratis. Gratis är gott, och har man fått det gratis så blir man ofta nöjd. Man ska ju inte vara otacksam. Vips, nu kan du referera till någon annan än du själv som testat produkten.
 10. Men inte ska väl du behöva jobba själv? Bygg upp ett licenssystem där de du utbildat får licens att utbilda andra. Mot skälig ersättning såklart. Ju fler de utbildar desto mer slantar tjänar de, men framför allt du.
 11. Avslutningsvis, skriv en bok. Alla vet ju nu hur bra modellen är och vill läsa om den. Du kan dessutom ha den som kurslitteratur på seminarierna (kostar extra för deltagaren förstås), men den är ju bra!

Så, med lite målmedvetenhet torde du nu vara en ganska rik person, och detta bör inta ha tagit dig mer än 6-9 månader. Grattis.

Själv väljer jag att behålla min relation till vetenskapen och i stället göra mitt bästa för att vara en nagel i ögat och avslöja sådana som dig som just kopierat mina 11 punkter för att använda dem i framtiden. Det är inget hot. Det är ett löfte.

Annons