Över 50 % av svenska chefer engagerar sig inte i framtida medarbetare

Närmare 57 % av svenska chefer har inte läst eller är insatta i en jobbsökares CV när det är dags för anställningsintervju. Det visar en nyligen genomförd undersökning av TNG med över 1 500 jobbsökare.

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG genomförde våren 2018 en undersökning med jobbsökare i Sverige med fokus på hur de upplever chefer under rekryteringar, transparens, kandidatupplevelse och återkoppling under en rekryteringsprocess.

På påståendet “Det har hänt att chefen inte är påläst på mitt CV” bekräftade närmare 850 respondenter påståendet, medan 16 % inte tyckte att yttrandet stämde. Resultatet är nedslående då de flesta företag idag nämner kompetensbrist som ett hinder för fortsatt tillväxt och utveckling. Med chefer som inte engagerar sig i blivande medarbetare eller rekryteringsprocessen kommer det ta längre tid för företag att hitta rätt kompetens och fortsätta utvecklas.

– Det finns många engagerade chefer idag runtom på svenska företag, men vi ser också att många ledare har allt mindre tid idag att förbereda sig inför anställningsintervjuer, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG som fortsätter:

– Det är synd då intervjun ofta är den första riktiga inblicken i företaget som en jobbsökare får, och att då möta en chef som inte läst på ett CV eller tagit sig tid att förbereda sig, uppfattas negativt av kandidater. Idag är det kandidaternas marknad och chefer måste stå på tå för att få in rätt medarbetare och verkligen prioritera det personliga mötet. Annars väljer många jobbsökare att avbryta sin ansökan eftersom de upplever att deras blivande chef var oengagerad.

I samma undersökning uppger 83 % av respondenterna att företagens rekryteringsprocesser är för långsamma, något som även det bidrar till att jobbsökare hoppar av rekryteringar eller väljer andra företag.

Hela resultatet från TNG:s fördomsfria kandidatundersökning kommer att släppas under augusti 2018. Vill du veta mer och beställa undersökningen så maila till info@tng.se.

Om undersökningen
1522 respondenter deltog i undersökningen under våren 2018. Jobbsökarna kommer från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, StepStone, Linkedin, Facebook och CS-jobb med flera och motsvarar ett representativt och slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.

Annons