Offentlig ursäkt  Inga beslut är ännu tagna vad gäller Makedoniens eventuella namnbyte.

I vårt senaste pappersnummer av Info Express, skrev jag om Före detta jugoslaviska republiken Makedonien – som ju varit det officiella namnet för republiken sedan 1995 – och jag gjorde då ett misstag som upprört en del av våra läsare. Detta ber jag om ursäkt för.

Min tanke var att lyfta fram detta vackra land och visa på ett väldigt attraktivt semestermål för våra läsare. Min förhoppning var att hjälpa, stötta och visa uppskattning för detta vackra land, inte att uppröra. Nu blev det ändå det senare. Flera läsare har hört av sig och kallat mig – rätteligen, antar jag – både korkad och efterbliven.

Trots att jag egentligen var medveten om det känsliga läget, valde jag att benämna landet Nordmakedonien. Anledningen till detta vara lika enkel som dum. Att i en resmålsbeskrivning använda det officiella namnet kändes både klumpigt och allt för avromantiserande. Att kalla det Makedonien ville jag dock inte heller eftersom jag – kanske p.g.a. okunnighet – antog att det var alldeles för känsligt, med tanke på pågående debatt. Eftersom avtal om Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien skrevs under 17/6 i år, av såväl Greklands premiärminister Alexis Tsipras som Makedoniens premiärminister Zoran Zaev gjorde jag bedömningen att Nordmakedonien var det minst kontroversiella namnet att använda, trots att det alltså inte fanns officiella beslut och omröstningar inte var gjorda.

Jag påpekade visserligen i artikeln att namnstriden inte var över, men jag inser att jag hellre borde ha använt benämningen Före detta jugoslaviska republiken Makedonien. Min avsikt var aldrig att göra någon upprörd. Info Express är och vill vara en helt opolitisk och oberoende tidning. Därför ber jag nu alla om ursäkt.

 

Mats Björling

mats.bjorling@infoexpress.se

Senaste pappersnummer av Info Express: https://infoexpress.se/wp-content/uploads/2018/08/IE11Aug18.pdf