Många frågor från skånska företagare om stöd under coronapandemin

Det finns hjälp att få för företag som upplever en nedgång i och med coronapandemin, men företagarna behöver ofta hjälp att tolka reglerna. Det framkom på Malmö stads webinarium för näringslivet idag. Almi Företagspartner nyanställer för att möta det ökade söktrycket, Region Skåne är beredda att skala upp sin nystartade Företagsakut beroende på söktrycket framöver och Tillväxt Malmö gör sin information tillgänglig på fler språk för att det ska nå ut till fler företagare.

Under torsdagen höll Malmö näringslivskontor ett extra webinarium med fokus på hjälp till näringslivet med anledning av coronapandemin.

– Vi har haft många samtal under de senaste veckorna med företagare. Det är livsverk som rasar samman, men det är också goda idéer om att ställa om och hitta nya vägar i det här. Det finns mycket hjälp att få, sa Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad, inledningsvis.

Malmö stad har i sitt åtgärdspaket bland annat kortat betalningstiderna till leverantörer, kommunen ger kommersiella hyresgäster möjlighet att få anstånd med hyran och avstår från årets hyreshöjning. Dessutom har Företagslotsen som ger företagsrådgivning förstärkts.

De statliga stödpaketen har bland annat innehållit tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och lättnader i form av att staten tar över sjuklöneansvaret. Stöden kanaliseras till näringslivet via lokala och regionala aktörer. Både staten och Region Skåne har utökat sitt bidrag till det utvecklingsbolaget Almi så att de i sin tur kan öka utlåningen till små och medelstora företag. Region Skåne har också lanserat sitt eget stödpaket som bland annat innehåller en Företagsakut dit företagare kan vända sig med frågor om bidrag och stöd.

– Det är osäkert för många företag hur man ska tolka de nationella stödpaketen. Det har ringt många små företag som är tacksamma för att ha någon att prata med. Vi kommer att utveckla tjänsten utifrån vilka frågor som kommer in från företag och skala upp funktionen beroende på söktryck, sa David Lindén, enhetschef Näringsliv och Arbetsmarknad på Region Skåne.

Även statligt och regionalt ägda Almi var på plats på webinariet och berättade mer om de nya så kallade brygglånen. Lånen ges till bärkraftiga små och mellanstora företag som hade positivt kassaflöde innan krisen. Företag ska ha ett finansieringsbehov som uppstått som en följd av coronakrisen och får då särskilt anpassade villkor. Det rör sig bland annat om lägre krav på medfinansiering än normalt, individuell räntesättning samt möjlighet till ränte- och amorteringsuppskov. Almi kompletterar lånen med rådgivning.

– Det är milt sagt många som hör av sig. Vi anställer personal på kreditsidan för efterfrågan är enorm, sa Johan Olsén, affärschef Almi Företagspartner Skåne.

Hans uppmaning till företagarna är att vara aktiva och att se över sin situation.

– Handling är viktigt. Vänta inte för länge utan agera nu, sa han.

Även Tillväxt Malmö har anpassat sin verksamhet för att ge företagen ytterligare hjälp under krisen. I vanliga fall är målgruppen företag med mellan 5–50 anställda, men nu finns ingen sådan gräns.

– Sedan ett par veckor tillbaka kan alla Malmöföretagare komma för att få stöd och hjälp. En annan nyhet är också att vi kan erbjuda vår hjälp på arabiska och spanska som komplement till tidigare på svenska och engelska. Det är viktigt att alla företagare får del av vad regeringens stödpaket innebär, sa Petra Lundgren, affärsutvecklare på Tillväxt Malmö.

(News Øresund – Jenny Andersson)

- Annons -

Nyheter

-Annons-