Man kan fortfarande semestra billigt i oktober

"Crno Jezero" i Durmitor nationalpark. Foto: Nije bitno...
Annons

Skolor och arbete gör att det nu är svårt att bara ge sig iväg. Å andra sidan är det kanske nu, när sommaren ser ut att ha lämnat oss för den här gången, samtidigt som den ännu finns färskt i minnet och därför skapar längtan, som behovet av en utlandstripp är som störst. Dessutom är det ju inte alla som behöver ta hänsyn till det ovan angivna, och har man en lite ansträngd ekonomi, är det alltid lämpligare att resa när det är lågsäsong. Därför kommer vi denna gång att tipsa om ett lämpligt resmål som anammar lågsäsongens lägre priser men ändå erbjuder väder och upplevelser som gör att säsongen inte alls upplevs som låg, nämligen Monte Negro.

Montenegro – Budva. Foto: Dennis Jarvis

Montenegro ska, enligt AccuWeather, vara riktigt varmt (25-28º) första veckan i oktober, och lägsta dagstemperatur som anges för oktober är 18º.
Reseguiden Lonely Planet har utsett Montenegro till ett av världens mest spännande länder att besöka. Dessutom är prisnivån i Montenegro ungefär hälften av Sveriges.
Montenegrinerna kallar själva sitt land Crna Gora, det svarta berget, vilket har lett till översättningen Montenegro. Ytmässigt är det ett litet land, bara något större än Skåne, och betydligt mindre än Öresundsregionen. Trots detta innehåller landet såväl härliga stränder som massiva berg och små kullerstensstäder. Turism är inget nytt för området, men p.g.a. konflikterna under 90-talet upphörde turismen tvärt och det är först under senare år som Montenegro åter blivit ett turistland. Denna gång dessutom som självständigt land.
I Montenegro hittar du, som sagt, härliga badstränder. Mest känd är väl Budvanska Rivieran, som fått sitt namn efter semesterorten Budva, vilken är väl värd ett besök eller en längre vistelse. Här hittar du mängder av restauranger, bra nattliv och många stränder. Dessutom är Budva ett bra utgångsläge för besök av flera andra intressanta platser.
Landet har fem nationalparker, alla på sitt sätt värda ett besök med sina mäktiga berg, sina glaciärsjöar och sin orörda natur. Lovcen nationalpark ligger nära kusten och är den som är lättast att ta sig till från Budva, men också Durmitor, med Europas djupaste kanjon, fjärilar i mängd och pittoreska alpstugor, och Biogradska Gora, med en urskog där vissa av träden uppskattas vara över 400 år, är värda ett besök.
Andra natursköna ställen är Kapija Zelja, en magisk plats där man kan få önskningar uppfyllda; Blue Grotto, där vattnet nästan ser självlysande ut när solen lyser in i grottan; och Pivakanjonen.
När man är trött på nöjes- och strandliv och har fyllt kvoten av naturupplevelser rekommenderas besök i några av de pittoreska byarna Petrovac, Kotor, Perast och Gospa od Skrpjela.

Annons