Lund universitet på topp-100 i QS rankning

Lunds universitet har placerats på plats 92 i världen i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking.

QS utvärderar drygt 1 600 av världens bästa lärosäten och rankar 1 000. Totalt finns omkring 26 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 92.

Det är samma resultat som förra året, och Lunds universitet ligger fortfarande på topp-nio procent bland alla de lärosäten som QS rankar och topp-en procent bland världens alla 26 000 lärosäten. Det är framför allt på området Academic reputation som Lunds universitet ligger bra till. Resultatet inom Academic reputation grundar sig på enkäter till akademiker runt om i världen om vilka universitet de anser vara bäst inom sitt ämnesområde.

Lunds universitets placering på QS World University Ranking de senaste fem åren:

2015: 70
2016: 73
2017: 78
2018: 92
2019: 92

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

Läs mer om rankningar

Läs mer om QS World University Ranking

Annons