Låna inte ut ditt bankkonto till kriminella

Svensk polis deltar nu i en aktion mot penningmålvakter. Målvakterna tvättar pengar från kriminell verksamhet genom att upplåta sina konton och sedan flytta vidare pengarna.

– Att upplåta sitt bankkonto för penningtransaktioner är brottsligt och ingenting vi ser mellan fingrarna på, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Nationellt bedrägericenter och Finanspolisen deltar nu tillsammans med omkring 25 länder i Europa samt USA och Australien i en gemensam aktion mot penningmålvakterna, under ledning av Europol. Det genomförs ett omfattande kartläggningsarbete, polisiära ingripanden och informationskampanjer.

Verkar vara ett lätt jobb

Personerna som rekryteras som mellanhänder i ekonomiska transaktioner är ofta män mellan 18 och 34 år, arbetslösa, nykomlingar i landet eller personer i ekonomisk kris. Det verkar väldigt lätt och ett jobb som kan utföras utan utbildning. All utrustning som krävs är en dator och en internetuppkoppling.

Problemet är att de pengar som hanteras kommer från brottslig verksamhet som bedrägerier och narkotikaförsäljning. Genom att dessa personer upplåter sina bankkonton och flyttar vidare pengarna så snart de kommit in, tvättas pengarna i ett välsmort maskineri. De blir penningmålvakter eller Money Mules som de kallas på engelska. I Europa beräknas de vara mellan 12 000 och 15 000.

Så fungerar penningtvätt – brottet och straffet

Penningtvättsbrott handlar om att tvätta illegalt införskaffade medel och hjälpa organiserad brottslighet att flytta pengar runt om i världen så att de ska förbli anonyma.

Även om penningmålvakterna inte är direkt inblandade i brotten som genererat pengarna (bedrägerier, narkotikaförsäljning, människohandel med mera) så gör de sig skyldiga till brott.

Den som döms för penningtvättsbrott kan få fängelse i upp till två år. Dessutom försvåras framtida möjligheter att öppna bankkonton och ta lån.

Läs mer:
Europol – Money muling (eng)

Annons