Kvinnliga genier och uppfinnare

Stephanie Kwolek

Amerikansk kemist som uppfann vad som är känt som Kevlar (para-amidfiber), som används i bl.a. skottsäkra västar, däck, kablar och segeldukar idag.

Stephanie föddes 1923 i Pennsylvania. På grund av hennes intresse för vetenskap, hoppades hon kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar för att skriva in sig för en medicinutbildning. Hon jobbade tillfälligt 1946, men stannade kvar hos företaget DuPont, där hon senare gjorde upptäckten av fiberstruktur som höll bättre än stål, vilket räddade miljontals liv. Fibern är fem gånger så stark som stål av samma volym. Hon har vunnit många priser för hennes upptäckter i organisk kemi.

Josephine Cochrane

Uppfinnaren av något många använder idag, diskmaskinen, var uppfunnen av en kvinna. Gift med en politiker med en förmögenhet från en rik familj, Josephine Cochrane född 1839 iOhio, USA, bjöd gärna in gäster till olika inbjudningar. Men hon var ständigt missnöjd över hennes porslin som tog skada när en oförsiktig diskare inte gjorde jobbet ordentligt. “Om ingen vill uppfinna en diskmaskin gör jag det”, sägs det att hon sa. Och det gjorde hon. Efter att hon städade undan gamla porslin, gjorde hon senare olika ställ av ståltråd för glas, koppar och tallrikar. Dessa blev placerade inuti ett gummihjul, som fick snurra inuti en kopparcylinder. Ryktet om dennaup finning spred sig snabbare och snabbare och hon började så småningom att få fler och fler beställningar från restauranger. Hon gjorde också maskiner åt sina vänner, som blev imponerade. Uppfinningen vann högsta pris i en utställning. Hennes företag utvecklades mer och mer, innan den blev en del av Whirlpool.

Marie Curie

Polska Marie Curie, född Sklodowska den 7:e november 1867 i Warszawa, är en av de mestexceptionella forskarna hittills. Hon är den första kvinnan som har fått Nobelpriset, och den första personen som har fått Nobelpriset i olika kategorier, då hon tog emot priset i både fysik (1903) och senare även kemi (1911). Hennes och hennes man, Pierre Curies upptäckter omfattade upptäckter inom det radioaktiva området, som senare även blev en delav fysiken.Deras barn har också levt i deras fotspår. Tillsammans med hennes man vann IreneJoliot-Curie Nobelpriset i Kemi för att ha upptäckt konstgjord radioaktivitet.

Annons