Klimatsmarta och cirkulära – Svanen landar i förpackningsbranschen

Förpackning
Annons

Nu kan förpackningar för flytande livsmedel miljömärkas med Nordens mest kända miljömärke. Svanenmärket visar att förpackningen är bäst i klassen på miljö – bland  annat för att den är gjord av hållbara råvaror, enkelt kan materialåtervinnas och inte får innehålla problematiska kemikalier.

Förpackningen står för hela 80 % av klimatpåverkan från öl och läsk. I fall  andelen återvunnet material ökar så skulle utsläppen av växthusgaser minska motsvarande 85 000 personbilar /år. 1).  Svanenmärkta förpackningar skulle kunna göra stor skillnad  på  den nordiska marknaden för dryckesförpackningar som omsätter hela 1,7 miljarder USD /år ( 2018, Grand View Research).

– Världen står inför stora utmaningar. Det är bråttom om vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser och ställa om till en mer cirkulär ekonomi. Då det skulle ge stor effekt om förpackningen produceras på ett mer miljöanpassat sätt, så hoppas vi att tillverkarna nu tar chansen att miljömärka,  säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen i Sverige.

Nordiska konsumenter är redo

Svanen är Nordens officiella miljömärke och skapades för 30 år sedan för att ge konsumenterna trovärdig miljövägledning.  Svanenmärket är mycket välkänt för konsumenterna i Norden. Hela 89 % av befolkningen känner till märket och har förtroende för det (YouGov, 2018).  Mer än hälften av de tillfrågade danska konsumenterna uppgav att de var positiva till möjligheten att kunna köpa drycker och flytande mat i en miljömärkt  förpackning (YouGov  2017).

Svanenmärkt förpackning för flytande livvsmedel:  

  • Består av minst 90 % förnybara råvaror av hållbart ursprung eller minst 80 % återvunna råvaror
  • Uppfyller stränga kemikaliekrav.
  •  Kan materialåtervinnas enklare.

Läs kriterierna för Förpackningar för flytande livsmedel här

Annons