Just nu är det många som blir sjuka av norovirus i ostron

BIld av Patricia Alexandre från Pixabay

Under december och januari har ovanligt många blivit sjuka efter att ha ätit ostron. I första hand är det franska ostron som orsakat sjukdom.

Det är inte ovanligt att ostron orsakar magsjuka under vintern, men i år är det ovanligt många fall. Det har varit utbrott av magsjuka ibland annat Frankrike, Nederländerna, Italien och Sverige. Symtomen har i de allra flesta fall stämt med de för norovirus, eller vinterkräksjuka som det också kallas. I en del fall har det även kunnat bekräftas med hjälp av mikrobiologiska analyser. Personerna som blivit sjuka har ätit ostron. Norovirus har också påvisats i ostron, både i prov som analyserats på Livsmedelsverket och i andra länder.

I Sverige har utbrott av norovirus kopplat till ostron förekommit i flera kommuner i december och januari. Sammanlagt har ett sjuttiotal personer hört av sig till sjukvården och sökt hjälp. Det kan naturligtvis finnas fler som varit sjuka utan att ha kontaktat sjukvården.

I Frankrike har hundratals personer blivit matförgiftade av ostron under december och januari. Flera av de franska fiskeområden som levererar ostron har stängts. För att hjälpa till i ett internationellt utredningsarbete spårar svenska myndigheter varifrån ostronen som orsakat sjukdom i Sverige kommit. I några av fallen i Sverige är det svenska ostron som misstänks ha orsakat magsjukan.
Musslor och ostron

Annons