Julklappsrimmen du helst slipper skriva

Tullverket tipsar om vad du bör tänka på för att slippa obehagliga överraskningar när du köper julklappar på nätet.

”Paketet blev dyrt för jag hade glömt bort – att man måste betala moms vid import”

I grunden är det logiskt. Handlar du från ett land utanför EU så genomför du en import, även om du gör din beställning som privatperson. Då träder också reglerna för import in, med allt vad det innebär i form av skatter och eventuella tullavgifter.

Samtidigt är det inte alltid givet var gränserna går. En webbplats kan mycket väl ha priser och texter på svenska, men skickas varorna till dig från ett land utanför EU och svensk moms inte ingår i priset – ja, då blir det du som får betala när paketet anländer.

Tänk därför på att:

  • Moms tillkommer alltid när du handlar från länder utanför EU.
  • Momsen beräknas på varans värde och fraktavgiften.
  • Om du handlar för mer än 1500:- så kan du även behöva betala tull. Tullavgiften varierar beroende på vilken typ av vara det är.
  • Företaget som ska leverera paketet till dig i Sverige kan även ut en administrativ avgift för att det agerar ombud och sköter importdeklarationen åt dig. Det är också dit du ska vända dig om du har frågor om var ditt paket finns och när hanteringen kan vara klar.
  • Glöm inte att kolla upp var varan skickas ifrån. Många webbshoppar har leverantörer i Asien, som i sin tur kan skicka de beställda varorna direkt hem till dig. Kontakta webbshopen om du är osäker på varifrån varan skickas.

”Jag hörde att grannens brann upp häromdan – nu har du fått en precis likadan”
Inom EU finns det gemensamma krav som en produkt måste uppfylla för att den ska anses som säker. Vissa slags varor – som leksaker och hemelektronik – ska till exempel vara CE-märkta för att få säljas inom unionen. Ett gott råd är därför att ta reda på vad som gäller för just den vara som du är intresserad av innan du gör din beställning. Läs produktbeskrivningen, ta del av andra köpares omdömen och gör din egen bedömning.

”Paketet är tomt, för jag fick problem – varan jag köpte hade falska emblem”

Tullverket har rätt att stoppa paket som vi misstänker innehålla piratkopior och kan på uppdrag av rättighetsinnehavaren förstöra din vara. Rättighetsinnehavaren kan dessutom inleda en civilrättslig process mot dig i domstol.

För att undvika att hamna där kan det vara värt att fundera på hur du uppfattar webbshoppen. Har den några trygghetsmärken, som till exempel Trygg E-handel eller Certifierad E-handel? Framgår det om att den är en officiell återförsäljare?

Men framförallt: Känns erbjudandet för bra för att vara sant, då är det kanske också det?

- Annons -

Nyheter

-Annons-