Individanpassat måltidskoncept ska minska undernäring bland äldre

Genom det individanpassade måltidskonceptet, The Meal Watch, vill Fazer Food Services minska undernäringen bland äldre. Förutom att undernäring orsakar ett enormt lidande, kostar det samhället otaliga miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som övervikt. Undernäring leder bland annat till fallskador, depression, följdsjukdomar, längre sjukdomsvistelser och för tidig död.

Enligt SCB kommer andelen äldre över 65 år uppgå till närmare 25 procent av befolkningen år 2070.  Undernäring hos äldre har blivit ett folkhälsoproblem och i takt med att antalet äldre förväntas öka markant under de kommande åren behövs krafttag för att lösa problemet. Livsmedelsverkets nya rekommendationer för äldreomsorgen, som lanserades för drygt ett år sedan, gjorde att Fazer Food Services tillsammans med Ersta Diakoni utvecklade The Meal Watch för att kunna svara upp mot de nya riktlinjerna.

– Vi är otroligt stolta och glada att kunna bidra till att minska undernäring hos äldre genom The Meal Watch. Det är drygt ett år sedan vi började med konceptet på Ersta Diakoni och redan nu ser vi positiva resultat i form av ökad aptit, minskad nattfasta från 12 till 9,5 timmar och dessutom minskat matsvinn med över ett ton, säger Janina Blomberg, specialist inom mat för äldre på Fazer Food Services.

The Meal Watch gör det lättare för personalen att erbjuda måltider och minimål som är individanpassade för de äldres behov och smakpreferenser och som tack vare sin storleksanpassning även bidrar till minskat matsvinn.

– För oss är det viktigt att våra boenden och vårdtagare får den mat de behöver och önskar för att hålla sig så pigga och friska som möjligt. Olika människor har olika behov och att arbeta med fler mindre måltider gör att vi lättare kan tillgodose alla. Precis som Livsmedelsverkets nya riktlinjer pekar på är individanpassning rätt väg för att motarbeta undernäring, säger Martin Andersson Nutritionsansvarig dietist på Ersta Diakoni.

Fazer Food Services är även delaktig i projekt Nollvisionen för äldre, ett Vinnovafinansierat innovationsprojekt, där Livsmedelsakademin tillsammans med fjorton andra aktörer genom samverkan och innovation ska skapa den individanpassade samhällsförändringen som krävs för att lösa problemet med undernäring bland äldre. I centrum för åtgärderna står måltiden och den äldre. Projektet strävar mot målet noll undernärda år 2030.

Kontaktuppgifter:
Amanda Egberg, PR-ansvarig, Fazer Food Services
Tel: 0735 307 307
E-post: amanda.egberg@fazer.com

Om Fazer Food Services
Fazer Food Services är ledande inom måltidstjänster i Norden inom vård, omsorg, restaurang och café. Missionen är att skapa smakupplevelser och mat med mening. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. För mer information, besök www.fazerfoodservices.se.

Fazer-koncernen
1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

- Annons -

Nyheter

-Annons-