Ikonverk av Picasso tillbaka i Göteborg

© Akrobatfamilj, 1905, Pablo Picasso / Bildupphovsrätt 2019 Foto: Göteborgs konstmuseum

Pablo Picassos Akrobatfamilj är tillbaka i Göteborg efter att ha setts av nära en miljon besökare i Paris och Basel. Verket visas nu i en ny presentation på Göteborgs konstmuseum, vilken öppnar den 26 oktober då museet bjuder in till en föreläsningsdag med världsledande Picasso-experten dr. Marilyn McCully.

– Vi vill synliggöra att vi har det här unika verket i samlingen och vilket ansvar det innebär. Det har en spännande historik som involverar några av den avantgardistiska konstens främsta tillskyndare i Paris vid seklets början, Leo och Gertrude Stein. Vi hoppas att vår publik känner samma stolthet som vi över att verket finns i vår samling och tar chansen att lära sig mer om hur det kom till Göteborg, säger Anna Hyltze, tf museichef på Göteborgs konstmuseum.

Göteborgs konstmuseums verk Akrobatfamilj tillhör Picassos rosa period, där konstnären skildrar akrobater från cirkusvärlden, ofta bakom kulisserna och många gånger med ett stråk av melankoli. Verket hör till ett av museets mest efterfrågade och uppmärksammade, men har trots det endast lånats ut till andra museer ett femtontal gånger. Under det gångna året har Akrobatfamilj visats på Musée d’Orsay, Paris, och Fondation Beyeler, Basel, i en av de mest omfattande utställningarna om Picassos blå och rosa perioder.

Upptäckt av skiss under konserveringsprojekt
I samband med utlånet gjordes en grundlig konditionsbedömning, vilken resulterade i ett mer omfattande konserveringsprojekt. I samarbete med internationella forskarteam som CATS (Centre for Art Technological Studies and Conservation) och MOLAB (Mobile LABoratory) pågår arbetet med att få en bättre förståelse för verkets material och teknik och därmed finna den bästa lösningen för bevarandet av målningen.

Under konserveringsprojektet upptäcktes en skiss på baksidan av målningen.

– Vi har inte mycket information om skissen i nuläget, men det ger oss anledning till ytterligare forskning och fördjupade studier. Vi vet att Picasso återanvände former och figurer i sina kompositioner och skissen kan kanske relateras till ett annat verk från den här tiden, berättar Mariateresa Pullano, papperskonservator på Göteborgs konstmuseum.

Djupdykning i verkets historia och framtid
För att uppmärksamma att verket är tillbaka på Göteborgs konstmuseum visas Akrobatfamilj nu i en ny presentation som redogör för den spännande berättelsen om verkets historia och museets viktiga arbete med att bevara kulturavet för framtida generationer.

– Vi har fått möjlighet att djupdyka i verket både vad gäller tidigare ägare och verkets kondition, men också tematik i relation till andra verk av Picasso i samlingen, säger Eva Nygårds, intendent på Göteborgs konstmuseum.

Djupdykningen presenteras i tre filmer som visas i Närstudie av Akrobatfamilj – Perspektiv på Picasso. Göteborgs konstmuseum bjuder i samband med öppningen av presentationen in till en föreläsningsdag den 26 oktober, då programmet inleds av den världsledande Picasso-experten dr. Marilyn McCully, curator och författare.

Föreläsningsprogrammet 26 oktober presenteras nedan.

Annons