Hit reser svenskarna under jul och nyår

Foto/källa: Travellink

I jul krävs det inte många semesterdagar för en riktigt lång och skön ledighet. Den stora resdagen närmar sig, 21 december bokar flest svenskar sin avresa. Hela 21 procent av alla bokningar är satta med avresa då. Och i år tycks svenskarna lockas av bad och värme då flest solresor går till Spanien och Thailand. Det visar bokningsstatistik från online resebyrån Travellink. Andra resmål som bokats flitigt är bland annat Tyskland, England och Frankrike.

– I år har vi en överlägsen favorit bland svenskarna. Spanien med sina solsäkra öar är ett bra alternativ för den som suktar efter sol och bad. Man reser dit till rimliga priser och flygtiden är inte särskilt lång, säger Bettina Lemeßier, kommunikationschef på Travellink i Norden.  

Många väljer bort julstök och stress och rör sig istället ut i Europa. Utöver storstadsfavoriterna London, Düsseldorf och Malaga visar statistiken även att längre flighter som till Thailand och USA kvalar in bland topp tio.

– Många behöver bara ta fem dagar ledigt för att få två veckor sammanhängande semester. Då hinner man åka lite längre, som till Thailand eller USA, säger Bettina

Långresor billigare efter julen
Även nyår är en stor reshelg för oss svenskar. Och precis som under jul toppar Spanien bland populära resmål, men efterföljs av Thailand.

Prismässigt är det en viss skillnad att resa under jul jämfört med nyår. En biljett till Thailand strax innan julafton kostar i snitt 19 300 kronor. Medans samma biljett med avresa runt nyår landar på runt 14 700 kronor. Däremot går priserna på storstadssemester i Europa upp under nyår i jämförelse med julhelgen, en biljett till Paris landar på runt 4 500 kronor under julhelgen och runt 5 800 kronor under nyår. 

– Då nyår gärna firas i en närliggande storstad sjunker efterfrågan på långresorna. Så den som vill uppleva Asien, och kan vara ledig efter årsskiftet, gör en bra deal genom att fira jul hemma och resa efter nyår istället, säger Bettina. 

Då reser flest svenskar under jul och nyår
21 december (21%)
22 december (16%)
23 december (15%)
30 december (34%)
2 januari        (17%)
4 januari        (14%)

De här datumen behöver du ta ledigt för att få två veckors sammanhängande semester:
23 december
27 december
30 december
2 januari
3 januari

Topp 10 resmål under julhelgen
Spanien
Tyskland 
Storbritannien 
Frankrike
Thailand
Sverige
Italien
USA
Portugal
Polen

Topp 10 resmål under nyår
Spanien
Thailand 
Sverige 
Frankrike
Polen
Tyskland
Chile
Österrike
Sydafrika
Storbritannien 

*Statistiken är baserad på bokningar som avser resor mellan 21 december 2019 – 5 januari 2020. 

Annons