Helsingborg och Helsingör i stor musiksatsning

Helsingborgs konserthus. Foto: Creative common

Nu sjösätts ett nytt spännande samarbete mellan danska och svenska musikscener i Helsingör och Helsingborg. Samarbetet ingår i den långsiktiga strategin att göra de två städerna till en gemensam kultur- och evenemangsdestination.

Region Skåne har tidigare i höst beslutat att stödja samarbetet med 270 000 svenska kronor. HH-samarbetet – ett unikt samarbete mellan Helsingör och Helsingborg på en rad samhällsområden – går nu in med ett belopp i samma storleksordning. På det danska sidan har dessutom det regionala kulturavtalet, Musikmetropolen, beslutat att bidra med ekonomiskt stöd och Nordiska kulturfonden är också med och stöttar projektet.

-Timingen är helt rätt för att etablera ett interregionalt spelställe – ett popmusiksamarbete med centrum i Helsingör och Helsingborg. Vi har en unik miljö i norra Öresund med två städer som under lång tid har satsat stort på kultur. Vi har spelplatserna inomhus och utomhus, drivkraftiga aktörer och fantastiska musiker som gör att vi kan få till ett musikaliskt utbyte och med det en utvecklingsplattform för musiken. 2020 blir detta verklighet i ett pilotprojekt som kunnat realiseras bland annat tack vare stöd från Kultur Skåne och HH-samarbetet, säger Max Granström, Kulturdirektör i Helsingborgs Stad.

Samarbetet kommer under 2020 att resultera i ett gemensamt musikfestivalkoncept som kan upplevas i Helsingborg och en gemensam konferens för aktörer i musikbranschen. Syftet med konferensen är att öka kunskapen om hur man organiserar, marknadsför och producerar konserter och musikfestivaler. Utöver dessa två konkreta satsningar blir det konserter med danska musiker i Helsingborg och svenska musiker i Helsingör.

Bakgrunden till samarbetet är de goda erfarenheter av tidigare samarbeten som bland andra kulturinstitutionen Kulturværftet i Helsingör och konsertarrangören The Tivoli i Helsingborg gjort under de senaste två åren: Tio danska band, däribland Nephew, har spelat konserter i Helsingborg, och tolv svenska band, däribland Mando Diao, har spelat i Helsingör. Lägg därtill talangtävlingen Popkorn, som nu äger rum i båda städerna under namnet Popkorn Nordic.

Mikael Fock, chef och konstnärlig ledare för Kulturværftet, säger:

– Musik är bron som kan förbinda oss. Det är precis här Danmark och Sverige ligger närmast varandra, och vi har länge arbetat för att göra det attraktivt och utvecklande för både publik och musiker att söka upplevelser på motsatt sida oavsett vilken sida av sundet du bor på. Vi är glada över att samarbetet vi har byggt med aktörer på båda sidor nu får luft under vingarna.

Annons