Helsingborg blir Årets Purple Flag-stad 2018

Purple flag. created by dji camera

Det första området runt Maria Torg blev certifierat hösten 2017 och där är arbetet i full gång. Processen kring Helsingborg C certifierades under måndagen tillsammans med bland annat Göteborg och Falkenberg. Och igår kväll blev det klart att Helsingborg vann utmärkelsen Årets Purple Flag-stad 2018. Priset delades ut på Sweden Urban Arena i Stockholm.

I takt med att trygghetsfrågan får allt större fokus i samhället blir det viktigare att hitta nya fungerande arbetssätt. Ett av dem är Purple Flag, en process med syftet att skapa ett socialt hållbart, rent och snyggt, tryggt, säkert och ett upplevelserikt kvälls- och nattliv för alla.

– Vi är fantastiskt glada och stolta över det här priset. Det ligger mycket hårt arbete bakom och vi är många som är en del av det här, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, projektledare Purple Flag.

– Det här priset visar att vi är på rätt väg i hur vi arbetar tillsammans med att utveckla vår stadskärna. Vi är vana vid att planera för dagtid men i takt med att vi får fler restauranger i stadskärnan blir upplevelsen av staden under kväll och natt allt viktigare, säger Hanna Candell, vd Helsingborg City.

Motiveringen: Helsingborg har på ett genomgripande sätt tagit med erfarenheterna från Purple Flag i sina politiska och kommersiella beslut. Staden har genomfört stora fysiska förändringar i stadsbilden och samlat viktiga intressenter bakom insatserna. I sin självanalys har man varit ärlig och transparent med sina styrkor och svagheter, vilket gett kraft och energi till förbättring och utveckling. Med visionen om att fler människor ska välja att besökka stan oftare, stanna längre och uppleva något som är värt att berätta vidare, har Purple Flag blivit ett vedertaget arbetssätt med avsikt att utveckla arbetet vidare i fler områden för att göra staden tryggare och bättre, dag som kvälls- och nattetid. Helsingborg är ett mycket gott exempel på hur Purple Flag förenar och förbättrar möjligheterna att skapa en attraktiv kvällsekonomi och de kan med stolthet hålla den lila fanan högt!

Fakta: För att bli certifierad enligt Purple Flag måste man uppfylla kraven inom fem fokusområden: säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy under fyra tidszoner, från tidig kväll till sen natt.Den lila flaggan, Purple Flag, är en symbol för ett kvälls- och nattliv som upplevs tryggt och säkert för alla. Idén kommer från England och sedan 2015 har Svenska Stadskärnor genomfört processen. I dagsläget finns ca ett 30-tal certifierade Purple Flag-områden.

Annons