Handelsförmåner hjälper utvecklingsländerna att öka sin export till Europeiska unionen

Utvecklingsländer som omfattas av särskilda tullförmåner enligt EU:s allmänna preferenssystem (GSP) ökade sin export till EU till en ny rekordnivå på 69 miljarder euro under 2018. I enlighet med EU-kommissionens tvåårsrapport om GSP-systemet som släpptes idag, har exporten till EU från de 71 förmånsländerna ökat till närmare 184 miljarder euro. Närmare 69 miljarder euro av detta belopp omfattades av särskilda tullförmåner enligt det allmänna preferenssystemet (GSP).

Josep Borrell, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik/vice ordförande för Europeiska kommissionen, gör följande uttalande: ”Handel är ett av de viktigaste instrument som EU har för att hantera, stödja och förbättra situationen vad gäller mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter och god samhällsstyrning, som ju är de grundläggande förutsättningarna för en hållbar utveckling världen över. Genom EU:s allmänna preferenssystem hjälper vi utvecklingsländer världen över med att skapa tillväxt och göra framsteg på ett hållbart sätt, särskilt med avseende på klimatfrågor. Våra förmånstullar hjälper tusentals människor ut ur fattigdom, minskar ojämlikheter och skapar ekonomisk tillväxt.”

Phil Hogan , kommissionär med ansvar för handelsfrågor, säger: ”Tack vare våra handelsförmåner importerar EU dubbelt så mycket från de minst utvecklade utvecklingsländerna än vad resten av världen gör.Detta redskap som är ett viktigt inslag i EU:s handelspolitik bidrar till miljoner jobb i världens fattigaste länder och fungerar som ett incitament för länder att tillämpa internationella konventioner om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, god samhällsstyrning och miljö.”

Det allmänna preferenssystemet innebär att importtullar inte tas ut på utvecklingsländernas export till EU. Genom att det skapar nya exportmöjligheter hjälper detta system länder att ta sig ur fattigdom och skapa jobb, samtidigt som de också respekterar principerna för hållbar utveckling. Dagens rapport visar t.ex. att länder som Sri Lanka, Mongoliet och Bolivia lyckats bekämpa barnarbete på ett bättre sätt tack vare GSP-systemet.

EU:s handelspolitiska agenda bidrar till Förenta nationernas mål för hållbar utveckling världen över. Tullförmånerna ger förmånsländerna ett incitament till att ta ytterligare steg när det gäller att i praktiken tillämpa internationella konventioner om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, miljö och god samhällsstyrning.

Det finns fortfarande problem i många av de 71 förmånsländerna, bland annat vad gäller restriktioner för civilsamhället och mediefriheten, möjlighet till rättslig prövning, minoriteters rättigheter, dödsstraff och föreningsfrihet. Eftersom det inte gjorts tillräckliga framsteg, bland annat i några av de viktigaste förmånsländerna, har EU ökat sin övervakning och stärkt sitt engagemang, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter. För Kambodjas del har detta lett till att EU inlett ett förfarande som syftar till att tillfälligt upphäva tullförmånerna, eftersom det förekommit allvarliga och systematiska kränkningar av centrala FN-konventioner och ILO-konventioner (Internationella arbetsorganisationen). 

I rapporten undersöks i vilken utsträckning GSP-länderna lyckats dra största möjliga nytta av GSP-systemet. Dessutom granskas en rad övergripande frågor såsom civilsamhällets möjligheter att verka fritt, framsteg vad gäller barnarbete samt frågor rörande miljö och god samhällsstyrning. Rapporten innehåller exempel på hur EU arbetar tillsammans med alla aktörer såsom civilsamhället och internationella organisationer – särskilt Förenta nationernas och Internationella arbetsorganisationens övervakningsorgan – och förmånsländernas myndigheter för att få GSP-systemet att fungera bättre och se till att en ökad handel även leder till att våra värden främjas.

EU:s industri är en viktig partner som gör det möjligt att genomföra en hållbar utveckling i praktiken i och med att den investerar och tillverkar i och köper från GSP-länder och ser till att internationella arbets- och miljönormer iakttas.

Bakgrund

Denna tvåårsrapport åtföljs av tio gemensamma arbetsdokument från EU-kommissionen och Europeiska utrikestjänsten. I nio av dessa dokument görs en bedömning av resultaten för var och en av de nio förmånsländer som omfattas av ordningen GSP+. I det tionde dokumentet bedöms de tre GSP-förmånsländer, dvs. Bangladesh, Kambodja och Myanmar, med vilka EU inledde ett starkare engagemang 2017 – en intensivare dialog om frågor rörande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter. 

EU:s GSP-system består av tre ordningar:

  • En allmän ordning för låginkomstländer och lägre medelinkomstländer som innebär delvis eller fullständig tullbefrielse för två tredjedelar av varukoderna (15 förmånsländer).
  • GSP+ är en särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre. Denna innebär att samma tullar sänks till 0 % för sårbara låginkomstländer och lägre medelinkomstländer som tillämpar 27 internationella konventioner på områdena mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, miljöskydd och god samhällsstyrning (8 förmånsländer).
  • En särskild ordning för de minst utvecklade länderna (Allt utom vapen) som ger dessa länder tullfritt och kvotfritt tillträde för alla produkter utom vapen och ammunition (48 förmånsländer).
- Annons -

Nyheter

-Annons-