Gastronomi och marinbiologi under ytan.

Annons

Gastronomi och marinbiologi under ytan.

 

Längst ner i södra Norge, mellan Kristiansand och Stavanger, ligger en liten by vid namn Båly. Har du inte hört talas om Båly förut är det kanske inte så konstigt. Hittills har den lilla byn inte gjort mycket väsen av sig. Men den saken kommer nu att förändras.

Gastronomi och marinbiologi under ytan. undervaten restaurang B  lby Norige

Här öppnar snart Europas första undervattensrestaurang. En fine diningupplevelse fem meter under ytan och en helt annan typ av havsutsikt än vad vi är vana vid. Här kommer du att kunna blicka ut över havsbottnen samtidigt som du stoppar skaldjuren, fiskarna och havsväxterna i munnen. Restaurangen kommer att heta Under. Med plats för 100 sittande matgäster blir den Europas första, och samtidigt världens största, undervattensrestaurang. En hyllning till den norska kusten och havets vilda fauna.
Bakom projektet står bröderna och ägarna av Lindesnes Havhotell, Gaute och Stig Ubostad.
– Under handlar om att skapa en unik attraktion som kan attrahera människor från hela världen. Vi tror att kombinationen av spännande arkitektur, marinbiologi och gastronomi kan göra detta till en succé, säger Gaute Ubostad.
Arkitektbyrån Snøhetta, även kända för att ha ritat Operahuset i Oslo, ligger bakom utformningen. Restaurangen är formgiven som ett enda stort block som ser ut att långsamt glida ned i havet. Entrén står dock stadigt på land och betongväggarna blir över en meter tjocka för att kunna stå emot naturens krafter. Genom det stora panoramafönstret kommer gästerna uppleva havsbotten med egna ögon.
– Under blir en restaurang som på ett mycket dramatiskt sätt knyter samman hav och land. Som gäst kommer du att steg för steg långsamt promenera genom restaurangen, från klipphällen ända ned till havsbotten. Här kommer du att sätta dig ned och äta med full utsikt över vad som händer på botten av havet. Det blir som ett gigantiskt cyklop där du kan se hur havet ändrar skepnad i takt med med vädrets omställningar och de olika årstiderna, förklarar Rune Grasdal, senior architect på Snøhetta.

Från klipporna ned i djupet
Upplevelsen på Under börjar på klippornas hällar. Från entrén och garderoben leds man vidare in i champagnebaren som markerar övergången mellan land och hav. Transformationen förstärks av ett smalt fönster som skär längs med havsytan ned i djupet. Från baren har gästerna också möjlighet att titta ner på restaurangens havsbotten, där två stora matbord och flera mindre bord placeras framför det stora panoramafönstret.
Men Under handlar så mycket mer än om att bara titta. Det ska smakas också. Kökschef blir Nicolai Ellitsgaard Pedersen från välrenommerade ”Måltid” i Kristiansand. Menyn blir, inte helt överraskande, inspirerad av havet och kusten med fisk, skaldjur, havsväxter, sjöfågel och norska får som betar på ängarna längs vattnet.
– Under har varit en spännande och unik resa för oss på Snøhetta. Det är en helt ny värld som öppnar sig under ytan och vårt fokus har hela tiden legat på helhetsupplevelsen för besökaren. Det gäller att kombinera säkerhet, atmosfär och unik mat tillsammans med kunskap om havet och maten som kommer därifrån. Alla dessa teman måste återspeglas i arkitekturen, berättar Rune.

Under  Gastronomi och marinbiologi under ytan. Under1

Det blir som ett gigantiskt cyklop där du kan se hur havet ändrar skepnad i takt med med vädrets omställningar och de olika årstiderna

Ett artificiellt musselrev
Form och material har valts ut för att samspela med det geografiska sammanhanget, växtlighet och djurliv. Fasaden av betong blir ett utmärkt material för musslor att klamra sig fast på, och med tiden kommer Under att utvecklas till ett slags artificiellt musselrev. Musslorna kommer både att rena vattnet och samtidigt locka till sig ytterligare marint liv. Lokal ek från kustområdet har sågats till plankor och kommer nu att användas i konstruktionen. Så småningom kommer plankorna att blekna i gråtoner och matcha betongen. Champagnebarens dämpade färger har valts ut med inspiration från kusten och påminner om snäckskal, stenar och sand. Den nedsänkta matsalen kommer att gå i mörkblå och gröna toner för att samspela med havsbotten, tång och hav. Möblerna har valts ut i ek för att skapa en varm känsla i matsalen som kontrasterar mot kustens råare färgskala.
Men det kommer inte bara att serveras mat på Under. Restaurangen välkomnar också forskargrupper som studerar marinbiologi och fiskbeteende. Forskarna kommer att bidra till att skapa optimerade förhållanden på havsbotten, så att fisk och skaldjur kan frodas i närheten av restaurangen. Under beräknas öppna under 2019.

Annons