G7-toppmötet i Biarritz 24–26.8.2019

De viktigaste resultaten

EU företräddes av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid G7-toppmötet, där ledarna diskuterade olika globala utmaningar, t.ex. Iran, spänningarna inom världshandeln, kampen mot ojämlikhet och klimatförändringarna. Man diskuterade också de globala konsekvenserna av skogsbränderna i Amazonas. Vid toppmötets slut antogs ett gemensamt uttalande: G7-ledarnas uttalande.

Toppmötet ägde rum under det franska ordförandeskapet för G7, som ställer kampen mot ojämlikhet i centrum. Med detta mål i sikte har det franska G7-ordförandeskapet anpassat formatet för G7-gruppen till att även omfatta internationella partner och företrädare för det civila samhället.

EU:s prioritet vid toppmötet är att försvara den regelbaserade ordningen och dess organisationer som den bästa strategin för global styrning.

Inför toppmötet varnade Donald Tusk för att mötet skulle bli ett svårt prov för den fria världen och dess ledare vad gäller enighet och solidaritet:

Donald Tusks kommentarer före G7-toppmötet
Donald Tusk inför G7-toppmötet

”Det är alltjämt oklart om gruppen ska kunna finna gemensamma lösningar, och de globala utmaningarna är i dag verkligen allvarliga, eller om den kommer att fokusera på meningslösa interna tvister mellan länderna. De senaste åren har visat att det blir allt svårare för oss alla att hitta ett gemensamt språk, just när världen behöver mer samarbete mellan oss, inte mindre. Detta kanske är den sista möjligheten att återställa vår politiska gemenskap.” Donald Tusks kommentarer före G7-toppmötet

Utrikespolitik och säkerhetsfrågor

Ledarna diskuterade angelägna utrikes- och säkerhetsfrågor, t.ex.

  • Iran
  • Ukraina
  • Ryssland
  • läget i Syrien och Mellanöstern
  • Libyen
  • Koreahalvön
  • Hongkong

De fokuserade på förbindelserna med Iran efter landets beslut att minska genomförandet av vissa aspekter av kärnteknikavtalet. De diskuterade ett franskt initiativ för kontakter med de iranska myndigheterna och en nedtrappning av det spända läget.

”Vi har två gemensamma mål: att se till att Iran aldrig får tillgång till kärnvapen och att främja fred och stabilitet i regionen.”G7-ledarnas uttalande

Ledarna enades också om att ge ett stöd på 20 miljoner euro till finansiering av flygplan för bekämpning av skogsbränderna i Amazonas regnskogar, med tanke på miljökatastrofens globala karaktär.

När det gäller Ukraina enades ledarna om att Frankrike och Tyskland ska anordna ett toppmöte i Normandie-formatet under de närmaste veckorna i syfte att uppnå konkreta resultat.

G7-ledarna bekräftade också existensen och vikten av den kinesisk-brittiska gemensamma förklaringen från 1984 om Hongkong och uppmanade till ett undvikande av våld.

När det gäller Libyen stödde de ett eldupphör som ska leda till en långsiktig vapenvila.

”Vi menar att endast en politisk lösning kan garantera Libyens stabilitet. Vi efterlyser en väl förberedd internationell konferens för att samla alla parter och regionala aktörer som är berörda av denna konflikt.”G7-ledarnas uttalande

Handel

Ledarna diskuterade utsikterna för världsekonomin och frågor om de spända handelsförbindelserna. De tog också upp internationell beskattning, särskilt en samordnad strategi för beskattning inom den digitala sektorn.

Ledarna diskuterade hur det regelbaserade handelssystemet ska skyddas och hur de nuvarande spänningarna i handeln ska kunna minskas. De gav också G7-ländernas finansministrar i uppdrag att noga övervaka läget i den globala ekonomin.

Reformen av Världshandelsorganisationen (WTO) stod också på dagordningen, efter det åtagande att modernisera WTO som gjordes vid G20-mötet i Osaka.

”G7 vill se över WTO för att förbättra effektiviteten när det gäller skydd av immateriella rättigheter, snabbare tvistlösning och undanröjande av illojala handelsmetoder.”G7-ledarnas uttalande

G7 åtog sig att under 2020 nå en överenskommelse om att förenkla reglerna för att undvika hinder och att inom ramen för OECD modernisera den internationella beskattningen.

Afrika

G7-ledarna godkände nya ramar för förbindelserna mellan G7 och Afrika. De undersökte olika vägar för att tillsammans med afrikanska partner ta fram verktyg till stöd för en hållbar ekonomisk utveckling över hela kontinenten. Resultaten av diskussionerna återges i ”Biarritz Declaration for a G7 and Africa Partnership” (Biarritz-förklaringen för ett partnerskap mellan G7 och Afrika).

Dessutom godkände de en särskild G7-handlingsplan för Sahel som ska förbättra samarbetet inom utveckling och säkerhet.

EU tillkännagav också ett finansiellt stöd till Afrikanska utvecklingsbankens program ”Affirmative Finance Action for Women in Africa” (AFAWA). EU:s stöd på över 85 miljoner euro ska bidra till att utveckla 100 000 företag som drivs av kvinnor.

Kvinnors egenmakt och kampen mot ojämlikhet

Ledarna lyfte fram betydelsen av kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och betonade vikten av utbildningför flickor och kvinnor, särskilt i utvecklingsländerna. G7-partnerna åtog sig också att vidta åtgärder på särskilda områden i syfte att förbättra jämställdheten.

När det gäller finansiella åtaganden tillkännagav EU ett bidrag på 550 miljoner euro till den globala fonden för bekämpning av aids, tuberkulos och malaria. ”Detta innebär att vårt totala engagemang kommer att överstiga 1 miljard euro”, sade Donald Tusk i början av toppmötet.

EU ska också bidra med 1 miljon euro till den internationella fonden för överlevande efter konfliktrelaterat sexuellt våld, som 2018 års nobelfredspristagare Nadia Murad och doktor Denis Mukwege presenterade för G7-ledarna vid toppmötet i Biarritz.

Klimatförändringarna och världshaven

EU och andra G7-partner bekräftade sitt åtagande att fullt ut och effektivt genomföra Parisavtalet.

Ledarna följde upp den G7-stadga om plastavfall i haven som de avtalade vid toppmötet i Kanada och diskuterade ytterligare initiativ för att minska plastföroreningarna.

De godkände också den stadga om biologisk mångfald som gruppens miljöministrar antog i maj 2019. Syftet med stadgan är att driva på arbetet med att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och se till att vår planet är sund.

Digitalisering

Ledarna diskuterade den digitala omvandlingen och hur den ska ske öppet, gratis och säkert. Diskussionen inriktades på hur vi ska försvara våra demokratiska samhällen och institutioner och våra valprocesser mot utländska hot.

Ledarna diskuterade hur man ska fortsätta att bekämpa terrorisminnehåll på nätet. De diskuterade också ett internationellt samarbete om artificiell intelligens.

Om Frankrikes G7-ordförandeskap

Frankrike är ordförande i G7 till och med den 31 december 2019 och stod som värd för G7-mötet i Biarritz.

Under sitt G7-ordförandeskap har Frankrike som mål att bekämpa de bakomliggande orsakerna till ojämlikhet. Det franska G7-ordförandeskapet har lyft fram fem prioriterade områden i kampen mot ojämlikhet:

  • kampen mot ojämlikhet i fråga om möjligheter
  • kampen mot ojämlikhet kopplat till miljöförstöring
  • säkerhet och terrorismbekämpning
  • kampen mot ojämlikhet genom digital utveckling och artificiell intelligens
  • kampen mot ojämlikhet genom ett förnyat partnerskap med Afrika

Besök G7-toppmötets officiella webbplats om du vill ha mer information:

Om G7-toppmötet

G7-toppmötet är ett viktigt forum när det gäller att utforma globala lösningar på globala utmaningar och komplettera den globala ekonomiska samordning som genomförts av G20.

På G7-toppmötet träffas ledare från EU och

  • Kanada
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Italien
  • Japan
  • Storbritannien
  • USA

Det förra G7-toppmötet hölls i Charlevoix i Kanada.

Ledarna har sedan 2014 träffats i konstellationen G7 med anledning av Rysslands kränkningar av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

EU som medlem i G7

Företrädare för det som då var Europeiska gemenskapen började delta vid toppmötet i London 1977. Från början var EU:s roll begränsad till de områden där unionen hade exklusiv befogenhet, men rollen har med tiden vuxit.

EU har gradvis tagits med i alla politiska diskussioner på toppmötet, och från och med toppmötet i Ottawa 1981 har EU deltagit i alla arbetsmöten vid toppmötena.

EU omfattas av alla skyldigheter som medlemskapet medför. Kommunikén från toppmötet är politiskt bindande för alla G7-medlemmar.

G7-ordförandeskapet roterar enligt följande schema: Japan 2016, Italien 2017, Kanada 2018, Frankrike 2019 och USA 2020.

- Annons -

Nyheter

-Annons-