fredag, mars 29, 2024

Första maj 2018 i Malmö

Första maj firas ju egentligen, som vi redan nämnt i en annan artikel, till åminnelse av den s.k. Haymarketmassakern i Chicago 1886. I år fanns det dessutom en annan historisk händelse som bredde ut sina vingar över demonstranterna, nämligen 100-årsjubileet av att riksdagen beslutade om allmän rösträtt för samtliga medborgare, vilket sedan trädde i kraft tre år senare, vid valet 1921.

härligt vårväder med klart solsken, eller som den numera riksbekante Showan Shattak uttryckte det när han inlednings talade för Vänsterpartiet på Möllevångstorget: ”Sol, socialism och Gröna skogar!” Vårvädret varade dock inte så länge. Innan de sista talarna hade sagt sitt hade det både regnat och blåst och t.o.m. snöat. Men med tanke på hur sent våren kom, är det kanske inte så konstigt att vi får aprilväder i maj.

Samling och start

Hanna Thomé talar. Fotograf: Björn Mattson – Info Express

Historiskt har ju denna dag i Sverige varit synonym med socialdemokraterna, men i Malmö har S sedan länge fått se sig omsprungna av V. 2018 blev det tydligare än någonsin: Vänsterpartiet hade lagt beslag på hela Möllevångstorget. (Det blev till och med en liten skärmytsling med Revolution/Marxistiska studenter. De hade slagit upp sitt lilla bord på torget, men fick vackert bära ut bordet till området precis utanför efter en stunds diskuterande med Vänsterpartiets representanter.) Socialdemokraterna hade mutat in några futtiga kvadratmeter på Södergatan. Dessutom delade de platsen med LO.
En timme innan utsatt samlingstid för de två eventen kryllade Möllevången av aktivitet: det sattes upp talarstol, det breddes ut flaggor och fanor och det sattes upp stånd för såväl kaffe som barnaktiviteter. De enda personer där som inte direkt representerade partiet var visserligen få, i stort sett kvinnor med pappersmuggar som väl hoppades att bland en stor samling av människor som säger sig kämpa för allas välmående borde det finnas möjlighet att få in betydligt mer än utanför Konsum. På Södergatan låg flaggorna hoprullade och ett fåtal partirepresentanter stod och småpratade. Notabelt är att drygt hälften av dessa kom från SSU, och när väl fler anslöt sig och det blev något som kan liknas vid aktivitet handlade det att SSU fick påfyllning. Här fanns det å andra sidan massvis med människor som inte representerade partiet. De flesta av dem var dock bara ute och helgdagsflanerade och visade inget större intresse för vad S hittade på. I butikerna pågick verksamheten som vore det en söndag, vilken som.
På Möllevången fylldes det sedan på med mängder av människor (enligt V Malmös ordförande Mirjam Katzin var det så många som 6000 som gick i tåget) medan det på Södergatan alltjämt när det var dags för starten av tåget var betydligt fler söndagsflanörer än demonstranter på plats.
På Möllevången eldades massorna med bl.a. tal av Hanna Thomé, FMLN, kurdiska och palestinska representanter samt en kör. På Södergatan förekom inga tal och det enda som hördes var en tapper skara som försökte elda igång hejarramsor, samt blåsorkestrarnas uppvärmning.
Vänsterpartiets möte på Möllan, precis innan avfärd avslutades med att alla skanderade ”Inga nazister på våra gator!” till vilket en herre i hopen lade till: ”Inga nazister på våra trottoarer heller!”

Demonstrationstågen

Tåget redo att sig av. Fotograf: Björn Mattson – Info Express

Det fanns som vanligt en klar likhet mellan tågen: Man tågade under fanor och vägen kantades av människor som valt att titta i stället för att tåga. Bland dem fanns såväl sympatisörer och begabbare som de som valt att stå vid kanten eftersom det är en trevlig tradition att titta på människor som tågar.
Vänsterpartiets tåg, som gick från Möllevången till Slottsparken, ackompanjerades som sagt av en kör, men framförallt av ett antal sambaorkestrar som dessutom fick förstärkning, först när de passerade Stadsbiblioteket och sedan när de kom fram till Slottsparken. Socialdemokraternas tåg, som gick från Södergatan till Folkets park, ackompanjerades av två blåsorkestrar: Spårvägens musikkår från Malmö samt Söderslätts musikkår från Trelleborg.
Också när man tittar på de slagord som lyftes fram på banderoller och fanor kan man se en klar skillnad. I tåget som utgick från Möllevångstorget syntes slagord som:
• Stoppa jakten på papperslösa!
• Inför nolltaxa – Gör bussar & tåg avgiftsfria nu
• Att sälja stöldgods är häleri – Den offentliga sektorn äger vi
• En enad arbetarklass mot fascism
På Socialdemokraternas och LO:s banderoller var det mer beskedligt:
• Vi bygger skånsk välfärd (S)
• Svenska löner ska gälla i Sverige (LO)
• Tillsammans för trygghet (S)
SSU:s skyltar hade dock fungerat väl också i Vänsterpartiets tåg:
• Stoppa borgarna i papperskorgarna
• Ta från de rika, dela lika
• Öppna portarna

Avslutningen

Tåget ger sig iväg. Fotograf: Björn Mattson – Info Express

Hur det såg ut på slutdestinationerna är lika symptomatiskt:
I slottsparken fanns Hopptält, rockringar, såpbubblor och andra leksaker för barnen. Dessutom fanns ett barnteatertält. Vidare fanns sex (6) olika mattält samt försäljning av såväl böcker som t-shirtar och andra prylar. När tåget kom fram fanns redan mängder av människor på plats (uppskattningsvis ytterligare drygt tusen personer), som lekte, köade eller hade slagit sig ner på en filt eller vid ett av de många bord som fanns utplacerade. Dessutom erbjöds det både tal och musik från den förhållandevis lilla scenen.
I Folkets park syntes varken barnaktiviteter eller matställen till och den enda musik som erbjöds var att tillsammans sjunga Internationalen till ackompanjemang av akustisk gitarr. Däremot fanns föredömligt nog en teckenspråkstolk som tolkade allt som sades på scenen, något som saknades i Slottsparken. Och scenen i Folkets park är betydligt större.

Vem representerar arbetarrörelsen?
Man kan ju undra hur det kommer sig att V så fullständigt har tagit över Första maj-firandet i Malmö. Är det så att S inte längre representerar arbetarrörelsen? Eller är det så att det egentligen bara finns anledning att demonstrera och protestera när man inte är regeringsställning? Men varför ser man i så fall inga demonstranter från Alliansen?

Röster från demonstranter
”Sitter man med tummen i röven får man skylla sig själv.”

Vi ställde dessa frågor till några utvalda demonstranter, tre på Möllevångstorget och tre på Södergatan:
1. Brukar du demonstrera?
2. Varför tycker du att man ska demonstrera?
3. Vad är den viktigaste frågan i år?

Magnus Thulin

Magnus Thullin. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Ja, jag har alltid demonstrerat när jag kunnat. Men jag har arbetat på sjön i många år, så det har ju inte alltid fungerat.
2. Jag tycker att man ska visa vad man tycker.

Detta är ju min chans att påverka. Sitter man med tummen i röven får man skylla sig själv.
3. Det finns ganska många viktiga frågor. Allra viktigast är väl att vi kan fungera tillsammans. Löfven behöver en motkraft.

Karin och Claes Björner

Karin och Claes Björner. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Vi har bara demonstrerat någon enstaka gång förut, men någon gång ska man ju börja. Nu är vi pensionärer så nu har vi tid. Fast det hade vi ju egentligen innan också. Men när attacken mot bl.a. Showan Shattak skedde efter demonstrationen Ta natten tillbaka 8 mars 2014, fick det vara nog. När det veckan efter arrangerades en demonstration mot våldet under parollen Kämpa Malmö, var det dags, så då demonstrerade vi för första gången. Och nu är vi alltså ute igen.
2. Det är viktigt att visa solidaritet. Ju mer man läser, ju mer upprörd blir man. Claes är dessutom medlem i V.
3. Miljön är oerhört viktig. Och en rättvisare fördelningspolitik för ett jämlikare samhälle. Det är ju märkligt att de som arbetar beskattas tyngre än de som bara lever på kapital.

Sara

Sara. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Jag kom till Sverige från Iran. Där förföljs alla oliktänkande politiskt, religiöst, sexuellt och där får man inte demonstrera. Så sedan jag kom hit har jag demonstrerat varje år.
2. Jag demonstrerar för att kämpa för mänskliga rättigheter. Det är det jag brinner för. I alla sammanhang.
3. Mänskliga rättigheter är alltid den viktigaste frågan.

Agneta med Axel och Agnes

Agneta med Axel och Agnes. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Ja, jag demonstrerar varje år.
2. Det är viktigt att uppmärksamma arbetarrörelsens dag, och i år är det ju särskilt viktigt, med tanke på att det är ett 100-årsjubileum.
3. Att Socialdemokraterna får möjlighet att fortsätta regera. För ett rättvisare samhälle.

Annika Larsson

Annika Larsson. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Som barn demonstrerade jag alltid. Sedan hade jag ett ungefär tio års uppehåll, men sedan dess demonstrerar jag varje år.
2. Att visa stolthet över sin partitillhörighet, att fortsätta att bevaka sina rättigheter och att visa vad man står för.
3. Allt som socialdemokraterna står för. Jag kan inte peka på något specifikt.

Johan Andersson

Johan Andersson. Foto: Björn Mattson – Info Express

1. Ja, sedan 80-talet har jag demonstrerat varje år.
2. I år är det speciellt viktigt eftersom det är 100-årsjubileet av beslutet om allmän rösträtt.
3. Valfrihet, fördelningspolitik och trygghet.

Upp till kamp!

A winner is a dreamer who never gives up

Rossana Dinamarca. Foto: Björn Mattson – Info Express

Rossana Dinamarca inledde sitt tal i Slottsparken med att påpeka att detta är hennes sista Första maj-tal som riksdagsledamot. Därefter övergick hon till att säga att hon tidigare alltid avslutat sina tal med ”Upp till kamp!” men att hon denna gång skulle inleda med dessa ord. Kampen är, enligt Dinamarca, något vänsterrörelsen har men borgarna saknar. Sedan återkom hon med jämna mellanrum till denna fras.

Det var naturligtvis jämlikhet, bättre fördelningspolitik, anti-rasism (men nästan ingenting om miljön) som hon uppmanade åhörarna att ta upp kampen för. Men hon stannade extra vid sex timmars arbetsdag som hon kämpat för sedan sin första Första-majdemonstration vid ett års ålder, och som hon nu hävdade håller på att bli verklig-het.

Naturligtvis uppehöll hon sig också vid Me Too-kampanjen, och uppmanade alla kvinnor att fortsätta kampen.

Hon avslutade med ett citat av Nelson Mandela, efter att ha sagt att hans frigivning aldrig skulle ha kunnat bli av utan alla människors kamp runtom i världen:

”A winner is a dreamer who never gives up.”

Extra tillägg till den allmänna pensionen

Minst 20 miljarder ska satsas på välfärden under nästa mandatperiod, och det kommer att innebära att ”ni kommer att se mängder av byggkranar överallt och internet och tidningar kommer att svämma över med platsannonser”.

Efter att Katrin Stjernfeldt Jammeh mest talat om hur mycket bättre det varit att styra Malmö med en socialdemokratisk regering än det var med en borgerlig och förnöjt konstaterat att en ny polisutbildning startar i Malmö i januari 2019 samt utlovat 1000 nya bostäder för unga malmöbor under nästa mandatperiod, klev finansminister

Magdalena Andersson upp på scenen. Fotot Björn Mattson – Info Express

Hon började med att berätta hur roligt hon tyckte det var att tala i det socialdemokratiskt styrda Malmö. Sedan följde, som man kan förvänta sig när en regeringsmedlem ska tala på något som väl egentligen kan betecknas som ett protestmöte, en längre sektion med skryt. Hon berättade helt enkelt hur väl hennes regering lyckats. Denna avdelning avslutade hon med: ”Vi ska utveckla den svenska modellen, inte avveckla den!”

Därefter kom en lite oväntad attack på SD. Det var kanske inte så oväntat att hon attackerade Sverigedemokraterna i sig. Det oväntade var vinklingen. Hon talade överhuvudtaget inte om deras flyktingpolitik, utan fokuserade på hur de motarbetat allt som är av godo för svenska arbetare. Hon sa sig inte vara förvånad att Ulf Kristersson valt att närma sig SD, då de i grunden är av samma skrot och korn. Hon avslutade denna avdelning med att hävda att SD är ett arbetarfientligt parti och ”det ska vi se till att alla väljare känner till vid nästa val”.

I SCB:s senaste väljarundersökning stöder 21,3 % av LO-medlemmarna SD. Man kan misstänka att det framför allt var dessa hon riktade in sig på.

Sedan talade hon om sambandet mellan fattigdom och kriminalitet innan hon utlo-vade en kraftigt utbyggd välfärd. Minst 20 miljarder ska satsas på välfärden under nästa mandatperiod, och det kommer att innebära att ”ni kommer att se mängder av byggkranar överallt och internet och tidningar kommer att svämma över med plats-annonser”.
Avslutningsvis släppte Magdalena Andersson en minibomb: ”Idag har Stefan Löfven beslutat om ett extra tillägg till den allmänna pensionen, vilket kommer att innebära 600 kr mer i månaden, främst till alla de som arbetat och slitit hela livet men ändå inte riktigt kan få det att gå runt”.

Keops pyramid

Som så ofta förr äntrade Mikael Wiehe scenen i Slottsparken. Han inledde med att kalla publiken sina favoriter och sa att han var oerhört tacksam att de trotsade vädret (När han klev upp hade det börjat snöa och det blåste ganska kraftigt) för att höra honom sjunga en liten trudelutt.

Mikael Wiehe. Foto Björn Matsson – Info Express

Han inledde som sig bör med Keops pyramid, men sedan övergick han till en hel del nyare material, efter att ha pratat om George Orwell en stund. Eftersom Magdalena Andersson skulle tala på annat ställe i staden, kunde dock tidningen inte stanna till slutet av konserten, eller, för att fortsätta på trubadurens inledande tankegång, trudeluttstunden.

Text och foto Björn Mattson – Info Express
redaktion@infoexpress.se

- Annons -

Nyheter

-Annons-