Filosofi och samtal i Dunkers utställningar

Foto: Pixabay

Vad är skolans syfte, vem är egentligen vår vän och varför har vi kontrollbehov? Det är några av många frågor under höstens Filosoficafé som kommer att diskuteras. Denna filosofikopp, som i höst tar plats inne i Dunkers utställningar, bryggs av Dunkers egen husfilosof Martin Severinson. Efter en kort introduktion av temat och frågeställningarna är det upp till deltagarna att ta samtalet vidare.

19 september 18.00 – Vad är skolan till för egentligen?
Går våra barn i skolan för att disciplineras, formstöpas eller handlar det om en personlig och intellektuell resa? Kvällens samtal, som hålls i den stadshistoriska utställningen På gränsen, låter deltagarna vältra sig frågeställningar som
Vilka utmaningarna står skolorna inför?
Är det unika utmaningar för vår tid eller är de återkommande?
Vad är egentligen lärandets syfte?
Hur går funderingarna kring kunskap och vad kan historierna i utställningen bidra till i samtalet?

10 oktober 18.00 – Vänskap – vad är det?
Hur skiljer vi på vänner, bekanta och ovänner? Vad betyder egentligen vänskap i vårt samhälle och vad krävs av oss som individer? Det blir ett samtal där vi kan lära oss om vänskap och dess betydelse för mänskligheten – är vi omgivna av idealiserade relationer eller det finaste vi kan uppleva? Samtalet hålls i den stadshistoriska utställningen På gränsen, där man då också kan undra om vänskap var bättre förr.

14 november 18.00 – Kontroll
En del av oss vill dominera, bemästra eller kontrollera vår omgivning. Handlar det kanske om att äga situationer innan den försvinner eller handlar det om att bli sedd i sin allra aggressivaste mening? De allra flesta av oss upplever dagligen en kontroll som både kan vara inkluderande eller exkluderande. Denna kväll diskuteras den fina linjen mellan fångenskap och frihet, älska och äga. Platsen för detta samtal är i utställningen Albin Biblom Swedish Photography Awards by Sandeng, där människans relation till naturen och behovet av att dominera, bemästra och kontrollera tar sig uttryck i bilder.

Vad: Filosoficafé
Var: Dunkers kulturhus
När: 19 september, 10 oktober och 14 november.
Hur: Alltid fri entré och man är hjärtligt välkommen även om man bara vill lyssna.

Kontaktpersoner: Christel Molin, koordinator Dunkers kulturhus. 0722- 45 82 91 eller christel.molin@helsingborg.se

Annons